donderdag 30 mei 2024

Een regenton geplaatst

Gisteren kreeg ik bericht, dat de regenton die mevrouw verwachtte was aangekomen. Vanmorgen ben ik dat ding gaan bekijken. Hij was vrij compleet inclusief een zogenaamde regenautomaat. De automaat is bedoeld voor een 80 mm regenpijp, omdat die maat standaard bij menige woning in gebruik is. Maar in dit geval betrof het een afdakje met een afvoer van 75 mm. Ik dacht simpel : "Een verloopstuk nodig." Als eerste heb ik de ton op een stapeltje tegels 960x40) geplaatst. Lekker hoog, zodat mevrouw niet hoeft te bukken als ze regenwater wil tappen. En... de grote gieter past ruim onder de kraan.
Omdat ik niet direct kon vaststellen of ik zowel voor de aan- als voor de afvoer van het hemelwater overal 75 mm buis kon gebruiken, heb ik voor de zekerheid ook tweemaal 1 meter 40 mm pvc buis gekocht. Je weet maar nooit en retourneren kan altijd.
Dat bleek een goede gedachte, want ik kon de 75 mm buis niet gemakkelijk in de hoek kwijt. Om het geheel toch wat netjes en quasi professioneel op te lossen, koos ik voor een overgang van 75 naar 40 mm. De 40 mm buis voor de overloop kon ik wel mooi monteren. De overloop moest in de doorgang uitkomen. Dus er moest een mooi rond gat in de schutting gezaagd worden. Met een gatenzaag was dat zo gebeurd.
Terwijl ik vanaf het dakgootje de boel aan het opbouwen was, werd ik overvallen door een flinke hoosbui! Daar stond ik dan, weliswaar droog onder het afdak maar met een stuk regenpijp  waar het water uitspoot! En ik had geeneens zwemkleding meegenomen!
Ik liet het provisorisch in de ton stromen, zodat ik droge voeten zou houden. Maar tijdens die manier van lozen, bedacht ik me dat het kraantje nog op de ton geschroefd moest worden. Er zal wel een stop in, maar met het stijgende water in de ton, zou het verwijderen ook een flinke straal opleveren. Ik heb de gok toch maar genomen. Het lukte me de kraan op de ton geschroefd te krijgen en mijn voeten droog te houden. Wat een gedoe!
Na de bui ben ik eerst maar lunchpauze gaan houden. Gedurende die pauze overdacht ik mijn conceptoplossing. Het enig wat ik nog nodig had, was een verloopstuk van 75 naar 40. Dat heb ik gehaald. Ik had geluk, want in beide bouwmarkten waren de schappen voor het 75 materiaal zo goed als leeg. Hoewel men de verkoop nauwkeurig bijhoudt met o.a. klantenpasjes, is men niet in staat om de voorraden op peil te houden.
Al met al heb ik de ton kunnen aansluiten op de dakgoot (of is het andersom?). Het enige dat ik niet kon controleren was de overloop. Daarvoor moet de ton tot bijna aan de rand gevuld zijn met water. Dus het moet nog meer gaan regenen....
Het overtollig materiaal heb ik naar de bouwmarkt teruggebracht. Dat scheelde bijna €17,= .