zondag 5 mei 2024

Een overkapping -2-

Op de terugweg van mijn ochtendwandeling vanmorgen, viel mij iets op. Eerlijk gezegd sloeg mijn verbazing vrij snel om in een moment van schrik. Al was het maar heel even. Ik liep namelijk door een brandgang waar ook de woning aan grenst waar ik de overkapping maak. Tot mijn verbazing en schrik zag ik een stukje zwarte balk uitsteken! Oeps! Dat zou niet mogen. Het einde van die balk zou in lijn moeten zijn met de muur van het schuurtje aan de andere kant. Het scheelde zo'n 10 cm. Dat krijg je als je constant met je neus boven op het werk zit. Ik had natuurlijk ook de situatie aan de buitenkant van de tuin ook moeten bekijken. En dat heeft deze klusser dus verzuimd.
Blijkbaar is de paal tijdens het werk wat naar achteren geschoven. Het is geen echte ramp hoor. Het is een kwestie van twee geschroefde hoekprofielen losmaken, de balk wat opschuiven en de boel weer vastzetten. Ik denk dat ik de fout morgen ook wel gezien zou hebben tijdens de controle. De rol golfplaat is 350 x 300. Dus als die op de dakconstructie zou liggen, had de fout ook naar voren gekomen. Maar dan zou ik veel meer moeten doen om hem te herstellen. Ik heb de constructie namelijk niet definitief vastgezet. Juist vanwege de 'eindcontrole' heb ik het als een soort concept gemaakt. Dus kan er nog hier en daar gemakkelijk wat gecorrigeerd worden. 
Zo'n opdracht kent veel overeenkomsten met die ik gedurende mijn loopbaan afhandelde. Het begint met een wens en vragen van mijn kant. Daarna bekijk ik de huidige situatie inclusief mogelijke knelpunten. In de situatie met de overkapping zijn dat een buitenlamp die in de weg zit en de schutting met de buren vanwege mogelijk graafwerk. Vervolgens beschrijf ik de mogelijke oplossingen inclusief de kosten ervan. De opdrachtgeefster mag dan kiezen al dan niet met wat aanpassingen.
Daarna begint de bouw pas. Tussentijds laat ik de tussenresultaten zien. Maar daar is in de hobbysfeer niet iedereen in geïnteresseerd. Men vertrouwt erop, dat het werk goed gedaan wordt. Gelukkig ben ik wat dat betreft best wel kritisch genoeg.