vrijdag 20 september 2024

Een goede buur

Vandaag wordt het oud papier opgehaald. Dus de stoep is weer geblokkeerd. Dit keer door kliko's met een blauwe klep. Toen ik vanmorgen met de fiets aan de hand naar de straat liep, zag ik een bewoonster wat worstelen met haar overvolle papier kliko. Omdat ik zag dat ze het papier en karton wel 'netjes' in haar bak had gedeponeerd, bood ik haar de ruimte in onze kliko aan. "Als je het maar niet aanstampt", zei ik nog met een knipoog. Ze beloofde dat niet te doen. Ik zei haar dat ik het geen probleem vind als ze de ruimte in onze kliko's zou benutten. "Zolang het maar netjes gebeurd en de inhoud niet klem komt te zitten", voegde ik als voorwaarde toe. Ze stelde mijn aanbod erg op prijs en dankte mij op voorhand. Ze is een alleenstaande moeder met vier of vijf kinderen. Ze wonen hier nu ongeveer een jaar.
Zelf heb ik een soortgelijke afspraak met een paar bewoners hier voor wat betreft het snoeiafval. Als onze kliko vol is, mag ik het snoeiafval ook in hun kliko's doen. Het zijn kliko's van kleine huishoudens van 1 hooguit 2 personen. Daar ligt vaak maar een bodem met GFT afval in. Voor het feitelijk legen door de ophaaldienst, controleert een mannetje (soms een vrouwtje) de inhoud en plaatst ze keurig op een rij langs de straatkant.
Zodra de kliko's geleegd zijn, maak ik de straat en de toegang tot het pleintje weer vrij. Ik zet de lege kliko's dan vaak op volgorde van huisnummer aan de kant op de stoep (zei de gek).
Het legen van de papier kliko's is ook weer een reden om morgen even een rondje te lopen met de grijper en een afvalzak. Om gemorst papier op te ruimen.