De regering overweegt het aantal lesuren in het onderwijs te verminderen. Dat lijkt mij een zinvol plan. Dat had al tijdens de invoering van de Mammoetwet in de jaren 60 moeten gebeuren. Toen werd het aantal vakken al gehalveerd. Het onderwijs zou veel meer toegespitst moeten zijn op een aansluiting met werk. Ik herinner me nog een leerling op de Mulo op Curaçao. Hij was een ster in Wiskunde. Hij verving geregeld de docent Wiskunde. De docent was wel aanwezig in de klas, maar hield enkel toezicht. Met de andere vakken scoorde de leerling erg laag. Volgens de docent zou de leerling nooit een diploma kunnen behalen en later dus geen werk vinden. Dat werd door leraren zo gesteld.
Later leerde ik dat er deskundigen zijn. Mensen die gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied. Dus waarom zou een wiskundig wonder geen baan kunnen krijgen? En waarom is er zo'n overdadige hoeveelheid aan leerstof? Aan de andere kant is het erg triest te merken hoe weinig de jongere generatie weet. De komst van AI-robots en de vele vragen die via zoekmachines beantwoord moeten worden, zullen ertoe leiden dat mensen qua kennis geheel afhankelijk zullen worden van robots. De meesten zijn dat al vanwege hun privé robot die Smartphone heet.
Het is algemeen bekend, dat ons landje achter Amerika aanholt. Aan de andere kant van de oceaan is te zien hoe onze toekomst eruit zal zien. Ook op het gebied van onderwijs, kennis en algemene ontwikkeling.