woensdag 10 juli 2024

Thuiswerk

Vandaag heb ik de hele dag thuis gewerkt. He tis hier allemaal niet echt groot en ruim, dus namen de drie schuttingdelen en de vier palen relatief veel ruimte in beslag. Dus weg ermee! Dat betekende dus, dat ik het oude afdakje van de motorfiets moest verwijderen en een schutting moest gaan opbouwen.
Gistermiddag had ik al wat voorbereidend werk gedaan. De drie metalen dakpanplaten heb ik verwijderd en maar gelijk bij het oud ijzer neergelegd. Weg is weg.
Restte mij vanmorgen nog het groene winddoek en de houten constructie, waaronder twee palen te verwijderen. Gelukkig kreeg ik ze met behulp van
een hefboomconstructie gemakkelijk uit de zuigende kleigrond.
Als eerste heb ik een paal tegen / de muur van het schuurtje gemonteerd. Toen ik de oude paal verwijderd had, zag ik niet alleen veel boorgaten, maar ook een gebarsten hoeksteen. Men had veel te dicht langs de rand een gat geboord. Ik kon gelukkig twee bestaande boorgaten gebruiken. Al moest ik ze wel even van 8 mm naar 10 mm opboren. Daarna kon op zo'n 180 cm afstand de tweede paal de grond in. Ook die ging er vrij snel in. De grondboor stuitte niet op weerstand van stenen / puin. Want daar ligt er nogal wat van onder de grond. Waarschijnlijk van de bouw.
De derde paal gaf problemen. De paal moest vlak naast een bestaande stalen van de omheining. Die paal staat in beton. Ik heb toen maar gekozen voor een paalpunthouder. Het is de eerste keer dat ik zo'n ding gebruik. Ik boor het liefst een gat. Omdat de houten paal toch tegen de stalen bevestigd zou worden, kon ik met de paalpunt leven. Bij het hekje hetzelfde verhaal. Desondanks verliep het plaatsen van de palen vrij vlot. Toen begon het flink te regenen. Een mooie gelegenheid om even theepauze te houden en mijn platvoeten weer in model te krijgen. Gelukkig was het slechts een flinke stortbui. Het was vandaag trouwens fijner werken dan gisteren, toen de zon zo scheen.
Daarna heb ik de schuttingdelen geplaatst. De eerste kon in z'n geheel gemonteerd worden. De andere twee moesten op maar gezaagd worden.
Uiteindelijk zijn ze alle drie gemonteerd, zij het provisorisch. Ze staan mooi recht en  waterpas. Morgen ga ik de speciale bevestigingsbeugels monteren om daarna de schuttingdelen definitief vast te zetten. Dus de delen gaan er dan weer even af. Als alles naar onze zin is, ga ik het dakje opbouwen. Met een flinke balk ga ik de 3, 30 meter tussen het schuurtje en de paal bij het hekje overbruggen.