woensdag 3 juli 2024

Geconditioneerde dienstverleners

Gisteren keken we samen met andere campinggasten naar het voetbal. We zaten in een mooie zaal en kregen daar van de eigenaar / beheerder gratis consumpties aangeboden. Het was weer een uitdaging voor mij vanwege de drukte en de sfeer met veel overigens vrolijke geluiden.
Afgelopen dagen hoorden we van een van de gasten hoe moeilijk het kan zijn voor een startende ondernemer. Nou ja, op zich is het al een flinke, risicovolle stap. Maar als je dan ook nog structureel tegengewerkt wordt door ambtenaren van de gemeente, dan wordt het bijna een gevecht. De tegenwerking bestond voornamelijk uit traineren, dwarsliggen. Ze laten je niet het hele verhaal zien / horen, maar doen dat stapje voor stapje met aan het eind pas de reactie : dat kan niet. Aan de benodigde vereisten is voldaan, maar de ambtenaar speelt het baasje. Je moet als 'klant' dan rustig blijven en vooral niet boos worden en laten blijken dat je het beter weet. Wees onderdanig en slaafs tegen iemand die nota bene onder meer door jou betaald wordt.
Toch waren er ook fasen waarbij ambtenaren gewoon hun werk deden. Die lieten zien waarvoor ze daar zitten : dienstverlening. Ze ware helaas in de minderheid. Het bedrijf startte 2 jaar later dan gehoopt. De planning was mede opgesteld met info van ambtenaren.