woensdag 3 juli 2024

Lekke verlichting

Ze liggen al heel lang in de caravan. Het zijn twee lampjes voor de breedteverlichting aan de voorzijde (wit licht). De oude lampjes vertoonden condens aan de binnenkant. Dus heb ik die begin deze week vervangen. Ik schrok van de hoeveelheid vuil die zich achter de behuizing van de oude verlichting opgehoopt had; wat een troep! Het vuil is via naad tussen de carrosserie en de lamp naar binnen gedrongen. Dat was een extra reden om tot vervanging over te gaan. Nou, dat vervangen is dus geen geslaagde ingreep geweest. Ook deze lampen gaan aan de binnenkant beslaan! Het 'glas' (=plastic) sluit niet waterdicht aan op de grondplaat. Net zoals bij de oude lampen. Er zit geen rubberen ring tussen. Het is dus gewoon hard plastic op hard plastic.
Toen ik een soort landbouwwinkel zag, ben ik daar naar binnen gestapt. Ze verkopen daar ook allerlei soorten verlichting voor aanhangers enz.. Ook de lampen die ik zoek. Maar ook die hadden geen waterdichte aansluiting in de vorm van een rubberen pakking of ring of zo.
De verkoper legde uit waarom dat was. "Dat soort verlichting is meestal op een droge plek (in de u-balk van een bumper of onder de wagen gemonteerd. Daar is en blijft het meestal droog", legde hij uit. Hij adviseerde mij om led verlichting te kopen waarvan de lampjes ingegoten zijn. Die waterdichte lampen (een voorbeeld) kan je gewoon in de buitenlucht gebruiken. Waarvan akte.