zondag 3 september 2023

Niet gastvrij

Het kan verkeren. Er zijn situaties waarin ik tijdens het klussen voor derden iets te drinken aangeboden krijg. Dat is vaak een welkom moment, zeker wanneer het warm weer is. Toch heb ik ook anders meegemaakt; dan kreeg ik helemaal niets aangeboden. Zelfs niet wanneer ik daar de hele dag bezig ben. Dat is op zich al raar, maar het kan nog erger. Dat is wanneer zo'n iemand bezoek krijgt. Dan drinken ze met hun bezoek koffie, thee of fris en laten mij toekijken. Nee, er is zelfs geen glaasje water voor mij.
Zijn dat geen goede gastvrouwen of? Of is het een gebrek aan fatsoen of respect? Zelf beschouw ik het als respectloos, onfatsoenlijk. Nee, ik ga het niet hebben over misbruik en/of slavernij. Dat laat ik aan anderen over. Ik bedoel, ik werk in 9 van de 10 gevallen zonder betaald / vergoed te worden. Dat is het aanbod van mijn kant. Meestal maak ik dat duidelijk door te zeggen : een kop koffie is genoeg. Maar dat is voor een aantal toch weer te veel gevraagd. Is de koffie ook al zo schreeuwend duur geworden? Het zal wel, want langs snelwegen moet ik voor een bekertje koffie al gauw €3,75 betalen.
Er zijn trieste gevallen, waarin ik als klusser maar zelf een thermosfles en/of een bidon meeneem. 
Wat mij ook opvalt is het vaak ontbreken van de vraag : "Krijg je nog wat van mij?" als ik de auto nodig had. En dan doelt men op benzinegeld. Die vraag beschouw ik ook als een soort van fatsoen.