donderdag 7 september 2023

Onzin of waarheid?

Vandaag wordt het PMD afval opgehaald. Onlangs hoorde ik in het nieuws als zou dat soort afval plastic en verpakkingen, slecht gescheiden worden. Zo slecht, dat het bij het restafval terechtkomt. Toen ik dat hoorde of las, schudde ik meewarig mijn grijze hoofd. Ik dacht : "Wat is dit nou weer?"
Een jaar of wat geleden volgde ik een documentaire over de afvalbranche in Nederland. Afval brengt erg veel geld op, zo zei men in de docu. Veel afval wordt in Afrika gedumpt. Zo houden wij ons straatje schoon. Er wordt ook veel gefraudeerd met afval. Bijvoorbeeld door schone grond te verkopen, die achteraf vervuild blijkt te zijn. Of mengsels waarvan met de samenstelling geknoeid is.
In die docu vertelde een vertegenwoordiger van een afvalverwerkingsbedrijf, dat het scheiden van PMD afval door het bedrijf vele malen beter verloopt, dan het scheiden bij de bron, bij mensen dus. Volgens hem was scheiden bij de bron niet meer nodig. Iets wat ik later tegenkwam in andere gemeenten, waar scheiding niet meer plaatsvond door inwoners; alles bij het restafval. Uitgezonderd papier en GFT.
En dan krijg ik onlangs zo'n bericht te horen / lezen, dat m.i. enkel bedoeld is om de heffing op afval weer te verhogen. Ons te straffen vanwege het niet goed scheiden van afval, terwijl het afvalbedrijf dat ook en veel beter kan doen. Volgens mij worden we gewoon weer opgelicht. De klachten over het scheiden zijn wat mij betreft klinkklare onzin.