dinsdag 5 september 2023

Dakgoten reinigen

Het is feitelijk één lange goot, verdeeld over twee woningen. De goot hang vrij laag, net onder de eerste verdieping. Bij een woning staat een uitbouw tegen de buitenmuur, onder de dakgoot. Dat was een uitdaging, want die goot was heel erg vervuild. Ik zou er bijna aardappels in kunnen telen. Zo dik was de laag, een mix van gruis van de dakpannen, aarde(?) en zand met daar bovenop mos.
Vanwege de uitbouw heb ik het eerste deel van de goot leeg geduwd met de surfplankmast met borstel. Bij de buurvrouw zou ik daarna gemakkelijk de boel uit de goot kunnen scheppen. 
Omdat ik tijdens dat klusje zag, dat ook de goot van de uitbouw gereinigd moest worden, heb ik dat ook gelijk gedaan. Ik heb drie emmers uit de grote en een uit de kleine goot gehaald. Daarna heb ik mijn uitrusting verkast naar de tuin van de buurvrouw. Daar heb ik het opgeduwde vuil uit de goot geschept.
Bij de buurvrouw betrof het niet alleen de goot schoonmaken, maar ook een lek dichten. Uit haar goot kwamen twee volle
emmers met troep. Het lek zat op een naad. Die bleek eerder dicht gesmeerd te zijn geweest. Maar het grijze spul was gaan bladderen. Ik kon vrij gemakkelijk zien, waar de goot lekte. Gisteren heb ik bij de bouwmarkt al een koker met een bitumen kit gehaald. Dat spul is o.a. bedoeld voor zinken goten en hecht ook op vochtige ondergronden. Ik heb de plek toch zo goed als droog gemaakt en toen pas de kit erop gesmeerd. Met behulp van een plamuurmes heb ik de zwarte kit goed uitgesmeerd, in de naad gedrukt en glad gestreken. De komende dagen heeft de kit voldoende tijd om te drogen. Ik heb de bewoonster gezegd mij gerust te bellen als de goot weer zou gaan lekken. Als een soort van garantie. 😀 Al met al ben ik tweeëneenhalf uur bezig geweest.