maandag 3 april 2023

Een kleine verbetering

Zoals eerder gemeld, heeft de Pulse Assist Sensor (PAS) van mijn tot e-bike omgebouwde fiets een slagje. Daardoor is de afstand tussen het ronde plaatje met magneetjes (foto) en de sensor tijdens het trappen niet altijd gelijk. Ik was van plan om het plaatje, dat uit twee helften bestaat, te verstevigen. In de hoop, dat de slag verdwijnt en niet snel weer terugkeert.
In de loods dacht ik een leuk stukje aluminium daarvoor gevonden te hebben. Maar dat bleek niet te passen en/of te vermaken. De bedoeling is om een grote platte ring te maken en die tegen de PAS te monteren. Na wat gepruts en brainstormen ben ik naar huis gereden. Daar lag
nog een metalen plaatje van 2mm dik. Ik heb de PAS gedemonteerd, opgemeten en uit het plaatje een bijna ronde schijf gezaagd. Bijna rond, want het zagen viel wat tegen. Ik heb het schijfje alsnog rond gekregen met de slijptol met een schuurschijf erop. In dat schijfje moest ik een gat maken voor de trapas. De diameter van dat gat moest ongeveer2,3 cm zijn, want de trapas moest vrij in het metalen schijfje gemonteerd kunnen worden. Toen kwam ik erachter, dat ik dat gat beter eerst had kunnen maken. Het maken van het gat in het schijfje was nogal gepriegel, omdat ik het niet kon klemmen. Ik heb een gat geboord met een 10 mm boor. Daarna heb ik wat zaagsneden gemaakt
om tot een diameter van 2,3 cm te komen. De ingezaagde stukjes heb ik omgebogen en toen met de slijptol verwijder. Daarna heb ik de rattenstaart (vijl) gebruikt, om het gat rond te krijgen. Dat lukte allemaal prima.
Omdat op de PAS magneetjes gemonteerd zijn, hoefde / wilde ik het metalen plaatje niet op de kunststof PAS vastzetten met bijv. popnagels of lijm. Het zit dus gewoon vastgekleefd aan de magneetjes van de PAS. Alvorens de boel te monteren, heb ik het plaatje een antiroest behandeling gegeven en zwart gespoten. De slag is inderdaad uit de kunststof PAS. Hoera!
Zo'n PAS kost bijna niets bij Ali. Je kunt ze kopen met een verschillend aantal magneetjes erin. Hoe meer magneetjes des te sneller het motortje oppakt. Maar dat hoeft niet voor mij. Ik ben tevreden met de huidige PAS.