zondag 9 april 2023

Regels genoeg

Regels zijn er in ons landje genoeg. Maar aan handhaving wordt bar weinig gedaan. De gemeente wil de overlast van honden gaan aanpakken. Er wordt erg veel geklaagd over loslopende honden (waar het niet mag) en de vele hopen hondenpoep. Het zou iets heel bijzonders zijn indien men echt tot daden zou overgaan. Tot op heden is het helemaal niets. Ik verwijs even naar de agressieve mastiff. De eigenaresse heeft nooit een boete gekregen en de hond heeft nog een paar keer losgelopen en een andere hond gebeten. Ik vond de manier waarop het aangepakt werd erg verdacht vriendelijk. Ik kreeg het idee alsof de handhaver / politieagente en de eigenaresse elkaar kenden. Een boude uitspraak, ik weet het. Maar zo kwam de aanpak herhaald over.
Succesvolle handhaving begint met een aantal uitgangspunten. Zoals de tijdstippen van controles, de mate waarin een loslopende hond onder
appel staat en het bij zich dragen van poepzakjes. Ik weet dat veel honden op gezette tijdstippen worden uitgelaten. Meestal is dat voor aanvang van de kantooruren, tussen de middag en 's avonds. Als een hond zich in een losloopgebied bevindt, zal de eigenaar moeten laten zien, dat de hond luistert. Er zijn hier mensen die denken, dat in een losloopgebied hun hond ook andere honden en/of mensen mogen lastigvallen of zelfs aanvallen. Er zijn ook veel hondeneigenaren die geen poepzakjes gebruiken, laat staan bij zich hebben. Maar er zijn er ook die zo'n zakje opzichtig aan de riem knopen, maar het ook nooit gebruiken. Doen alsof dus. En dan zijn er de notoire stoepenschijters. Die moet men extra beboeten. Dat zijn de super aso's onder de eigenaren.