'natte' hutspot |
In de koelkast lag een zakje met winterwortels. En een zakje met spekkies. De laatste heb ik toch maar even opgebakken. Je weet maar nooit. Ook al stond er op vermeld, dat ie tot januari nog goed zou zijn. Ik ga ze straks in porties verdelen en invriezen. Een deel bewaar ik voor de hutspot voor vanavond. Na een weekend van gemakkelijk eten, is het weer tijd voor groentes.
Ik heb de winterpeen klein gesneden. De uien wat grover. Ik heb ze bij elkaar gedaan in een grote pan en wat opgebakken. Vanavond gaan de klein gesneden aardappels erbij, wat (soep)vlees en wat bouillon. Er ligt ook nog rookworst in de koelkast. Dus ik hoef alleen een jus te maken. Daar gebruik ik ook het vet van de voorgebakken spekkies voor. Wat water erbij en wat jus in poedervorm. Als ik als laatste de stamper er doorheen gehaald heb, roer ik er wat fijn gesneden lente ui doorheen. Ik zou er ook nog sperziebonen bij kunnen doen. Al was het maar om de oranje-gele kleur wat te doorbreken. Maar dit keer dus niet.
Het koken op de elektrische kookplaat is nauwelijks anders dan op gas. De plaat reageert erg snel op de stand van de knoppen. Hij blijft niet zo doordraven zoals die ouderwetse elektrische kookplaatjes. Nee, het is net als met gas. Het voordeel is ook dat de rest aan en om de pan heen niet heet wordt. Ik hoef ook geen gaspitten meer te poetsen. Na het koken en de vaat is het een kwestie van een doekje over de plaats halen. Daarna kan ik figuurlijk de plaat poetsen.