donderdag 3 maart 2016

Accu bijna ontploft

We blijven nog even in de accusfeer. Sonja had voor mijn verjaardag een nieuwe accu voor de motorfiets gekocht. Dat ding moest nog gevuld worden met accuzuur, maar dat stelde ik uit. Het was immers nog december 2015. Vanmorgen heeft ze de accu meegenomen naar de motorzaak. De zon scheen er lustig oplos en de lucht was blauw. Dus..... In die zaak heeft men de accu alsnog gevuld. Zoals beloofd gratis en hopelijk niet voor niks. Na het vullen heeft meneer de Accuman een dopje op de ontluchting geplaatst. Zonder verder enige toelichting aan de vrouw des huizes, die vrolijk weer met de gevulde accu richting huis fietste.
Na thuiskomst heeft ze de accu in de schuur op de werkbank neergezet. Toen ik een uur of wat later besloot de accu te bekijken, schrok ik. Ik zag geen rechthoekig ding, maar een met bolle wangen! De bol staande zijkanten voelden behoorlijk warm aan. Een direct gevolg van het proces wat zich sinds het verlaten van die motorzaak in de loodaccu is gaan afspelen.
Ik besloot voorzichtig het rode dopje van de ontluchting te verwijderen. Ik nam voorzichtigheidshalve eerst wat afstand en draaide mijn hoofd wat weg. Ik hoefde dat dopje eigenlijk alleen maar aan te raken. Met een knal vloog ie eraf. Ik rook duidelijk een zurige lucht en hield gelijk mijn adem maar in om te voorkomen dat ik zelfs van die simpele vingerbeweging het apezuur zou krijgen. De accu kreeg weer zijn normale vorm terug. Ik laat de energiebron een dag staan en ga hem morgen, als de zon schijnt, installeren.
Ik heb dat bolle-accu verschijnsel niet eerder meegemaakt. Zo vaak heb ik geen accu gekocht en als ik er een gekocht had, ging ie direct op de motor. Ik heb zelf nooit een accu met accuzuur hoeven vullen. Wel soms bijgevuld met gedestilleerd water. Bijvullen met accuzuur of leidingwater is overigens uit den boze.
Ik hoorde een keer iemand spreken over gedemilitariseerd water. Maar volgens mij is dat water waar men militairen uit weggejaagd heeft.