zondag 3 juli 2022

Een valse start

Omdat een van de afstandsbedieningen van de Matrix het niet deed, heb ik er een nieuwe batterij in geplaatst. En toen deed ie het nog niet. Voor de zekerheid heb ik die nieuwe knoopbatterij ook maar even in de werkende afstandsbediening gedaan. Die deed toen gewoon wat ie moet doen : vergrendelen en ontgrendelen van de portieren. Dus het ligt niet aan de batterij, de elektronica werkt dus niet.
Ik ben toen achter mijn laptop gekropen en ben op zoek gegaan naar informatie over dat apparaatje. We hebben immers de auto zonder garantie gekocht.  Als snel las ik op een forum, dat het vervangen van dat apparaatje door een Hyundai dealer bijna €200,= kost. Oeps! Dat zag ik niet zo zitten. Er zijn ook bedrijven die zo'n ding kunnen repareren. Dat kost zo'n €40 exclusief portokosten.
Een complete bediening kost ongeveer € 50,=. Het apparaatje moet dan nog ingeleerd / ingelezen worden alvorens het te kunnen gebruiken. Ik las hier en daar dat het eenvoudig is. Een kwestie van een schakelaartje in een of ander kastje onder het stuur even omzetten. Anderen berichten over inleren door een garage met behulp van een computer, die op de auto aangesloten wordt. Dus ik weet het niet zeker.
Als ik het door een garage moet laten doen, zal daar hooguit €60 aan kosten bijkomen. Dan ben ik nog steeds veel minder geld kwijt, dan wanneer ik alles door een dealer zou laten doen.
Ik heb maar een nieuwe afstandsbediening besteld. Je kunt trouwens ook losse onderdelen kopen in de vorm van een printplaatje en de behuizing. Een werkend reserve exemplaar is wel zo fijn.