zondag 2 juli 2023

Onze beurt

Na het vervangen van de dakplaten op een  afdakje meende ik nog maar één klus te hebben wat afdak betreft. Die veronderstelling is sinds gisteren veranderd. We hebben de verrijdbare plantenbakken verwijderd. Die waren ooit gemaakt vanwege de aanwezigheid van dakhazen op ons erfje. We hadden toen nog kater Tom, die vanwege zijn functie als pleinhoofd veel aandacht trok van poezen. Die hadden wij liever niet op de kussens van ons zitje onder de overkapping.
Die bakken met gaaspanelen gaven mij wel een gevoel opgesloten te zitten. Ik zeg het maar zelf : als een aap in een kooi. Maar goed, de bakken zijn verwijderd en geheel gedemonteerd. Omdat morgen de grote containers van de verhuizing en verbouwing weer opgehaald worden, hebben we gelijk maar een grote schoonmaak gehouden. Weg is weg, nietwaar?
Toen ik zo bezig was en bij de middelste paal een gevallen schroef van de grond raapte, zag ik iets. De paal bleek van onderen rot te zijn! Hij is niet helemaal doorgerot, dus dat scheelt. Het is dus nu onze beurt wat de overkapping betreft. Ik heb direct maar een stel nieuwe palen gekocht en de stempels maar weer geleend, zodat ik morgen aan de slag kan. Ik ga de paal helemaal uitgraven. Wat de nieuwe betreft : ik heb toch maar weer zo'n vuren exemplaar gekocht. Ik wilde eigenlijk een azobé paal kopen, maar €50 voor één paal vond ik schreeuwend duur. Alsof je een emmer leeggooit. Ik heb er nu 2 voor €31,=
Omdat de oude paal toch weer net boven de grond is gaan rotten, moet ik de nieuwe nog beter gaan beschermen. Ik moet toegeven, dat ik de oude paal weliswaar behandeld heb met een laag teer, maar mijn fout was dat ik hem over een lengte van 10 cm meer had moeten behandelen. Ik weet dat er ook manchetten zijn om de paal tegen rot te beschermen. Ik heb ook een keer een pvc buis gezien als manchet. Die buis was volgestort met beton en stak zo'n 20 cm boven de grond uit. Maar goed, ik verzin wel wat. Deze paal heeft het 8 jaar uitgehouden. De andere paal is die van de oude deurpost. Daar staat nog geen paal, maar een plank. Die plank wordt dus ook een paal. Die geeft niet alleen extra steun aan het dak, maar het staat ook beter dan zo'n plank. Waartoe een verhuizing allemaal kan leiden.