donderdag 15 december 2022

Gekregen en dus waardeloos

 Er zijn mensen die vragen wat een kind voor z'n Sinterklaas of verjaardag gehad heeft. Taalkundig is dat niet correct. Tenzij het kind het cadeau weggegeven of weggegooid heeft. 😄Dan heeft het het presentje  niet meer in bezit. Ik heb de griep gehad is gelukkig heel anders dan dat ik de griep gekregen heb.
Het valt me op dat wanneer mensen iets krijgen, zij niet zo zuinig met die goederen omgaan. Minder zuinig dan zij die ervoor hebben moeten werken en sparen. Het is gekregen en heeft daarom weinig waarde. We zagen het ten tijde van de motorzaak. Tieners die een scooter gekregen hadden waren er niet zo zuinig op.
Het zelfde verschijnsel doet zich hier met de vluchtelingen voor. De twee nieuwe gezinnen zijn niet bepaald zuinig op de spullen die zij o.a. van ons gekregen hebben. Het betreft fietsen en speelgoed, die her en der rondslingeren. Ik herinner me nog dat oma van de overkant een vrij prijzig elektrisch zonnescherm heeft laten monteren. Het is na haar vertrek blijven hangen, want ze mocht het niet verkopen van haar dochters.

Nu er vluchtelingen in het huurhuisje van oma wonen, hangt het zonnescherm half uitgeklapt dag in dag uit in weer en wind te slijten. Ik heb op verzoek van de Libanese man tekst en uitleg gegeven omtrent het gebruik van het scherm. Ik heb toen ook de aansluiting van de bediening in orde gemaakt, want die was losgekoppeld. In het begin werd er met het scherm correct omgegaan. Het is een triest gezicht te zien hoe het dure, gekregen scherm nu al maanden hangt te verpauperen. Vaak scheurt bevroren doek vrij snel. Net zoals trouwens de tuin, waar een deels gedemonteerde fiets in ligt die ik hen gegeven heb. Toen was de fiets nog compleet en rijklaar. Ik vind het zo ondankbaar overkomen.