woensdag 4 mei 2022

Gezond eten en drinken

Wij zijn nog van de generatie, die leerde dat voedsel iets bijzonders en waardevols is. Uitspraken als 'dat vind ik vies' werden niet geduld. Het smaakte niet of was niet lekker. Met etenswaar gooien was uit den boze. Voedsel weggooien was een regelrechte misdaad. En honger hebben bestond niet, je had trek. Want honger hadden mensen die de oorlog hebben meegemaakt.
We eten nog steeds gevarieerd en vooral met bijna dagelijks een portie groenten. Zo stond er gisteren witlof op het menu. Fruit eten we ook. Wat drinken betreft staat kraanwater bovenaan. Zelf gaat er bij mij 's morgens als eerste een glas lauw water naar binnen. Frisdrank komt enkel tevoorschijn als we bezoek hebben.
Wat mij opvalt is dat veel ouders erg snel en gemakkelijk toegeven aan kinderen, die op voorhand beweren iets niet te lusten. Vaak zonder het voedsel ooit geproefd te hebben. Ze roepen zelfs : "Dat vind ik vies!" Er zijn ouders die de ontbrekende groenten en fruit compenseren met een vitaminepil. Ja, echt! Zij hebben of tijdens de les biologie zitten slapen of dat vak helemaal niet gekozen / gekregen. Want er is ook nog zoiets als de maag en het darmstelsel van een kind. Die stropen na het eten van groente en fruit de mouwen op, om flink aan de bak te gaan. Die belangrijke verteringsprocessen vallen helemaal weg ,als er in plaats van fatsoenlijk voedsel een opgelost pilletje naar binnen gewerkt wordt. Een pilletje waarin ook nog eens veel chemicaliën opgeslagen zijn.
Wie zo woke bezig is met voedsel is als de dood voor bacteriën, een verkoudheid, de griep en andere ziektes en ziektekiemen.