donderdag 12 mei 2022

Bonusdag?

 De term Moederdag mag men wat mij betreft veranderen. Het is voor veel moeders elke dag Moederdag. Dagelijks regent het vragen die beginnen met :  "Mam, weet je waar...." of "Mam, heb je voor mij...." of Mam, kan je even..." enzovoort.
Het voor veel moeders een 24 uurs werkdag. Niet voor alle, want er zijn er die zich aan hun verantwoordelijkheden onttrekken, met ontspoorde kids als gevolg.
Zelfs als ze het ouderlijk nest verlaten hebben blijft het Moederdag. Bij sommigen ook dagelijks bij andere een paar keer in de week. Om op te passen op de kleinkinderen of een hond. En anders zijn er wel weer huishoudelijke klussen die gedaan moeten worden. Zoals de was doen, ramen lappen, stofzuigen, boodschappen doen, koken enz.  Ergo, dan is het ook nog bijna elke dag Moederdag.
Je zou denken dat op z'n minst een keer in een jaar(!) het eenrichtingsverkeer van moeders kant even onderbroken wordt, om al die moeders in het zonnetje te zetten. Maar zo bijzonder is het blijkbaar allemaal niet wat moeders doen. Moederdag moet wat naam en invulling betreft maar veranderd worden. Het is het hele jaar al Moederdag en geen Moeders-dag. Verander de naam maar in Bonusdag, een dag waarop men na een jaar van zorg moeder beloond met een uitkering. Noem het maar 'terugbetalen'. Tel al de uren die een moeder aan jou besteed heeft en zet daar € 10 per uur (een koopje!) tegenover. Voor de opbouw van een Moederpensioen. Niet elk jaar van het bedrag schrikken hoor!  Bonusdag moet een bijzondere dag worden, zodat geen enkel kind hem durft over te slaan. Dus eigenlijk een morele regeling voor de oudere kinderen, die geregeld gebruikmaken van Moederdag en hun dank beperken tot : "Dag moeder!" Tegenwoordig maakt men zich al druk over de vraag of kinderen wel of niet thuis moeten helpen.