donderdag 7 april 2022

Deurtje maken

passend maken
Toen het vanmorgen even opklaarde en er blauwe plekken in de lucht zichtbaar werden, ben ik naar de bouwmarkt gereden. Met de bus, want het zou kunnen zijn dat ik een houten plaat zou moeten vervoeren. En dat is met die harde wind op een fiets niet zo slim te doen.
Ik heb twee bouwmarkten bezocht, op zoek naar een geschikte plaat om een deurtje voor de voorraadkast onder de trap van te maken. Omdat ik als basis een plaat nodig had van 66 x 200 cm, kwam ik toch in de standaardmaat van 122 x 244 cm terecht. Zonde van het restant, maar het is niet anders.
Na al het zoeken, viel mijn keus uiteindelijk op een geplastificeerde spaanplaat. Qua dikte, 18 mm, en prijs het meest gunstige. Samen met een paar scharnieren wandelde ik naar de kassa.
Het oude deurtje had een pianoscharnier. Maar gezien de iele en vele schroefjes was ik bang dat de kopse kant van het (geperste) spaanplaat die schroefjes niet zou houden. Ik heb dus voor gewone scharnieren gekozen. Ik moest er drie hebben, maar er hing nog maar een verpakking van twee. Die heb ik toch maar gekocht.
afgehangen
Al met al was het nog een heel gedoe om de deur op maat te krijgen. In tegenstelling tot nogal veel mensen wil hout vaak werken. Vandaar. Het was niet allemaal even recht, zoals Sint dat graag wil. Dus er moest geschuurd en gezaagd worden. Daarna hebben we de deur in de sponning geplaatst en met wat wigjes in de juiste stand weten te krijgen. Toen heb ik de scharnieren erop gezet. De derde / middelste doe ik later. We zijn beiden zeer tevreden over de nieuwe toegang. Er moet nog wel een en ander afgewerkt worden (schuren en schilderen) om het helemaal tot een mooi resultaat te maken.