maandag 4 januari 2016

No bootable device

mijn hp laptop
Mike zijn laptop deed het niet meer. Het startte niet op. Zodra het apparaat was aangezet, verscheen de tekst 'no bootable device, please restart the computer'. Nou, da's lekker!
Gelukkig is er internet en een ouderwetse desktop van zijn pa. Ik ging op zoek met als steekwoorden Acer Aspire S3 en de tekst van de foutmelding. Ik kreeg diverse resultaten op het scherm getoverd, waarvan de eerste van de producent / leveranciers was : Acer.
Die raadde aan via de F2 toets de BIOS in te gaan. In het computerloze tijdperk zou dat de bioscoop geweest zijn, maar nu is het een programma waarmee men de instellingen van de computer kan regelen. In die BIOS moest ik onder het kopje 'Boot' de standaardinstellingen selecteren en opslaan. Vervolgens moest het laptop opnieuw opgestart worden. Maar helaas werkte die oplossing niet. Ook andere oplossingen hielpen niet. Ergo : Willem, verzin een list!
Mijn beperkte systeemkennis vertelde mij, dat het laptop tijdens het opstarten naar een andere locatie wees waar het opstartprogramma zich zou moeten bevinden. Ergens las ik dat ik hem voor de gek moest houden, door een usb stick of een dvd drive aan een usb poort moest hangen, de 'boot' volgorde in de BIOS hierop aan te passen en de Acer dan te starten. Zo gezegd, zo gedaan. Maar weer zonder resultaat. Dacht ik. Toen ik daarna weerde BIOS opende zag ik dat er een verandering was gekomen in de 'Boot' volgorde. Aha! Er was dus iets gebeurd. Bovenaan stond nu Windows! Toen ik het laptop weer opstartte, zag ik direct dat ie anders reageerde. Het symbooltje dat aangaf dat ie bezig is, verscheen. Dat was al die tijd niet het geval geweest. Volgens Mike doet ie ut weer. De vraag is voor hoe lang. Anders gaat ie retour leverancier. Mike heeft zijn documenten voor zijn studie in een cloud staan. Dus dat scheelt als er ergere dingen met zijn laptop zouden gebeuren.

PS. later trad de fout weer op. Dit keer hielp mijn trucje niet. Retour leverancier dus.