zaterdag 3 juni 2023

Van het oostfront

Het nog enige Oekraïens oorlogschip de Yuri Olefirenko (een landingsschip) is door de Russen tot zinken gebracht. Het schip is met één raket die de munitieladingen op het schip trof tot zinken gebracht. Met het tot zinken brengen van het schip, is de Oekraïense marine tot de wal veroordeeld. De vernietiging wordt beschouwd als een vergelding voor de aanval op een Russische oorlogsschip in de Zwarte Zee.
Naar zeggen zijn tijdens de aanval op het commandocentrum in Rybalsky (maart j.l. in Kiev) ongeveer 20 buitenlandse militaire adviseurs omgekomen. De meesten, voornamelijk officieren, waren afkomstig uit Amerika en Engeland. De ondergrondse bunker werd met een speciale, hypersonische raket vernietigd.
Rusland blijft gebouwen en bunkers van de GUR ( Oekraïense legertop) in Kiev en elders bestoken met raketten.
Rusland beschouwt de aanvallen op Moskou door Oekraïne als een poging de Westerse militaire steun te verstevigen. Echter, Amerika en een aantal bondgenoten veroordelen de aanvallen. Ze vormen een te groot risico voor escalatie en waarschuwen Zelensky voor het verliezen van wapensteun.
Van de inzet van F-16's wordt weinig verwacht. Het begint al met de opleiding van de piloten. Daar staan normaal gesproken zo'n 18 maanden voor. De toekomstige piloten krijgen zo'n 16 weken de tijd. Komt bij dat de F-16's 'verouderde' machines zijn (sinds eind jaren 70 operationeel) vergeleken met het Russisch materieel, waaronder de SU-35. De Oekraïense Migs kennen de Russen als hun broekzak.
Hongarije voelt weinig voor een toetreding van Oekraïne tot de NAVO. "Zolang Oekraïne oorlog voert, kan het geen lid worden", aldus de Hongaarse afgevaardigde. Hongarije maakt zich ernstig zorgen over de linkse meerderheid in het EP, die voor de oorlog is. Het EP heeft weer een reden gevonden om Hongarije onder druk te zetten, omdat het land de EU koers in de oorlog niet wenst te volgen. Hongarije geeft de voorkeur aan vredesonderhandelingen. Tja, dat is natuurlijk in de ogen van de EU een misdaad en wordt Hongarije dit keer als pro-Rusland genoemd.
Een Oekraïens parlementslid heeft Zelensky beschuldigd van verraad. Het parlementslid, Geo Lerosz,  beschuldigd Zelensky ervan miljoenen aan steungelden te hebben verduisterd.
Hier meldt het nieuws als zouden de Russen zenuwachtig (😂) worden van het uitblijven van het Oekraïens tegenoffensief. Terwijl nota bene Zelensky zelf stelt, dat een tegenoffensief te grote risico's voor zijn land zal inhouden. Niet alleen is Rusland goed voorbereid op een tegenaanval, het zal ook elders hard terugslaan.
Boven de slagvelden zijn diverse keren UFO's gesignaleerd. Big brother?? Steeds meer landen geven de Amerikaanse dollar als reserve valuta op. De BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika) hield afgelopen dagen een voorbereiding voor een komend overleg in augustus a.s.. Landen als Saoedi-Arabië, VAE, Cuba, Argentinië, Egypte, Kazachstan en Iran zullen ook deelnemen. De BRICS heeft 19 landen op het oog ter uitbreiding.