vrijdag 9 juni 2023

Weggeven

Opa ziet dat veel kinderen van alles en nog wat krijgen. Als ze vanwege een verjaardag iets krijgen, is het krijgen zo gewoon geworden, dat ze amper naar een cadeautje omkijken. Door al dat krijgen / geven gaan kinderen het heel gewoon vinden; ik vraag en krijg. En als het niet zo lukt dan gaan ze schreeuwen en huilen krokodillentranen. Dat wordt als zielig ervaren, dus komt er toch dat hebbeding.
In mijn jeugd en later, was het de gewoonte dat je iets moest verdienen. Ik kreeg nooit zomaar iets. Hoewel, een keer kreeg ik zomaar een dreun. Ik heb nooit zomaar een cadeau gekregen. Daarmoest eerst iets tegenover gezet worden. Vaak in de vorm van een inspanning.
Wat de moderne ouders vergeten, is dat ze hun kinderen onbewust het grootste en meest waardevolle cadeau geven. Dat cadeau is de Regie. Kinderen die alles krijgen ontwikkelen een mentaliteit die zegt dat ze recht hebben op al die spullen. Als ouders en hun directe omgeving zal je daar alleen veel hinder door ondervinden. Zeer vervelende hinder. Want een nee en/of een inspanning voor iets doen is er niet bij. Kinderen hebben enkel recht op een goede verzorging en een dito opvoeding.
Maar er is nog hoop. Die hoop heet smartphone of tablet. Een mooi middel om in de opvoeding als stok achter de deur te gebruiken. Rottigheid uitgehaald? Weg telefoon. Niet willen luisteren? Weg telefoon. En daarna kan het kind die telefoon weer terugverdienen; met normaal gedrag. Bereikbaarheid? 😂😂😂 Bel de school of de club of dat vriendje of vriendinnetje waar ze op dat moment geacht worden te zijn. Kinderen hebben zo'n telefoon helemaal niet nodig! Op school? Oké, maar scherm de rest van de gebruiksmogelijkheden dan af. Dat deed ik ook voor de monteurs. Die mochten alleen zakelijk bellen.
In mijn tienertijd kregen we ook een telefoon. Die hing thuis in de gang aan de muur. Dat ding heb ik zeer weinig gebruikt. Ik had zinvollere dingen te doen. Zoals buitenspelen, muziek luisteren, lezen en later onder een bromfiets liggen.