In de discussie over het klimaat mis ik tot op heden nog één belangrijk aspect. Die gaat over het onder controle brengen van het weer. Al decennia is men daarmee bezig. Met men bedoel ik overheden als Amerika, China en Rusland. Niet primair voor een beter leven op aarde, maar vanuit militair oogpunt. Met weersbeïnvloeding kan men veel meer bereiken, dan met een atoombom. Algemeen bekend zijn de acties om bijvoorbeeld hagel te voorkomen. Of om opkomende stormen wat af te zwakken.
Maar wat dacht je van het beschieten van het luchtruim, de ionosfeer? Het Amerikaans project heet HAARP, High Frequency Active Auroral Research Program. Het werd officieel gestart in de jaren 90, maar al veel eerder was men druk met onderzoek en testen bezig. HAARP wordt gefinancierd door de United States Air Force, de United States Navy, de Universiteit van Alaska en Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Nee, geen een of andere landbouwclub. Zuiver militair dus. Al is het wel zo, dat het anders gebracht wordt. Zo beweert China dat hun programma's bedoeld zijn om de vele Chinezen in de toekomst te kunnen voeden. Ook in Amerika wordt de wetenschap om het weer te manipuleren benut voor vreedzame(?) doeleinden. Te veel regen kan ook voor problemen zorgen. Nu wordt beweerd dat het project HAARP beëindigd is. Gezien het strategisch belang ervan voor eerder genoemde andere grootmachten, geloof ik dat niet. Afgezien van al de ruimtevaartafval (het wachten is op een ramp in de ruimte) is men druk doende in de natuur in te grijpen.
Zelf vraag ik me af in hoeverre de beschietingen van de ionosfeer en al die andere toepassingen invloed hebben op de hedendaagse klimaatveranderingen. Weet men wel genoeg van de gevolgen?