zondag 17 april 2016

Proeftijd voor asielzoekers

Het is me gedurende mijn loopbaan slechts één keer overkomen; ik werd op de laatste dag van mijn twee maanden durende proeftijd ontslagen. Gelukkig kwam de directeur erachter, dat de argumenten van mijn leidinggevende gebaseerd waren op leugens en verzinsels van zijn kant.
Het kwam voor dat iemand gedurende zijn proeftijd wordt ontslagen, zonder duidelijke opgaaf van redenen. Erg vervelend lijkt mij. Toch is een proeftijd een goed iets. Zelfs in die gevallen waarin de selectie behoorlijk volledig en serieus geweest is, kan het op een misser uitdraaien. Niet alleen vaktechnisch, maar ook voor wat betreft het passen in de bedrijfscultuur.
Vandaar dat ik mensen die asiel verleend zijn, graag ook aan een proeftijd verbonden zie worden. Dat doet men in een aantal andere landen wel. Wie binnen een bepaalde tijd (een tot vijf jaar) een misdrijf begaat, wordt met het gezin(!) uitgewezen.
Ik ben niet gelukkig met nieuwkomers, die na hun entree direct over de schreef gaan. Ik heb het niet over eenvoudige verkeersovertredingen, maar alom bekende zaken als diefstal, aanranding, verkrachting, mishandeling, moord enz. Ik zou ook graag willen, dat iemand die toegelaten is binnen een bepaalde tijd aan het werk moet zijn. En dan is er nog de inburgeringscursus, waarvan ik me afvraag in hoeverre die volledig is. Er zijn landen waar men een eed moet afleggen. Het zou wellicht iets kunnen zijn om respect af te dwingen voor onze regels en wetten. Met gevolg dat men na het afleggen van de eed maar één paspoort heeft; een Nederlands.
Gezien eerdere ervaringen lijkt me het een goede, zo niet noodzakelijke zaak de condities voor migranten en asielzoekers flink aan te scherpen.