woensdag 9 augustus 2023

Aansluitingen 230V en TV

Nu ik zo goed als klaar ben met het keukenblok, is het aan de keukenprinses de kastlades te gaan vullen. Zij heeft als keukenprinses haar eigen visie op wat waar zou moeten liggen. Dat heb je als je een keukenprinses bent en geen  Thuisbezorgd- of Pizzaprinses. 😄
Ik ben al weer aan een ander klusje van de actielijst begonnen; aansluitingen voor 230 volt en de tv antenne. Die komen aan de buitenkant van de caravan en wel aan de kant van de voortent. Daar bevindt zich een groot rooster, ooit bedoeld voor de originele koelkast die zowel op 230 als 12 volt draaide en op gas. Hoe meer mogelijkheden, des te meer kans op storingen. Afgezien daarvan was de koelkast iets groter dan de lunchtrommel van Mike Tyson. Dat rooster heeft een apart klein luikje met erachter een gat. Waarvoor dat was weet ik niet. Maar nu wel, want ik ga achter dat luikje met behulp van twee wandcontactdoosjes de genoemde aansluitingen maken.
Om het gat als montageplaatje te kunnen gebruiken, moest ik het dicht maken. Laat ik nou net in het schuurtje een bestekbakje zien liggen! Een relikwie uit de oude keuken. De kleine vakjes hebben precies dezelfde afmetingen en vorm van het gat in het rooster. Dus heb ik zo'n bakje uit de bestekbak gezaagd. De keukenprinses weet dat niet, dus mondje dicht!
Met een gatenzaag heb ik een fraaie ronde opening gemaakt, waarin de kleine inbouw wandcontactdoos past. Die heb ik overgehouden van de verbouwing. Boven die doos komt de doos met de coaxaansluiting. Die heb ik al in een winkel zien liggen. Het formaat komt overeen met dat van de 230 volt doos; klein dus.
Om de boel te verstevigen gebruik ik stevig gaas (heeft meer weg van een geperforeerd plaatje), dat ik met polyester behandel. De achterkant van de aansluitingen komen uit in de keukenkast. In de kast daar tegenover bevindt zich de 'meterkast'. Van daaruit trek ik een 3 aderige grijze kabel onder de caravan door tot aan een gat in de vloer onder het rooster. Daar laat ik de 230 volt kabel weer naar boven komen. Ik laat hem eindigen in een kleine lasdoos. Vanaf die doos gebruik ik een stukje wit drie-aderig apparatensnoer (kan wat zwaarder belast worden) voor de aansluiting op de 230 volt doos. Waarom? De grijze kabel is vrij stug. Als ik om wat voor reden dan ook het rooster een keer zou willen losmaken vormen een stukje soepel apparatensnoer en de coaxkabel aan de binnenkant geen belemmering. Het grote rooster ga ik deels dichtmaken. Deels, want een constante ventilatie is wat ons betreft zeer welkom.