woensdag 3 mei 2023

Drones

Een verkeersongeluk heeft in Amerika 6 personen het leven gekost, aldus het nieuws. Dat zijn er natuurlijk 6 te veel. En toch... : elke dag worden in het zelfde Amerika meer dan 300 mensen neergeschoten. Maar dat is niets geen nieuws.
Een veilige vorm van oorlog voeren wordt bereikt met de drones, ook wel slaughterbots genoemd. Een manier die door Amerika geïntroduceerd is. De 'piloten' zitten veilig in eigen land in een bunker ergens in New Mexico of Nevada of een militaire basis elders. Op afstand besturen zij de drones die bijvoorbeeld in Afghanistan, de Gazastrook, Irak, Syrië, Libië of welk willekeurig land dan ook (de Amerikaan ligt overal op de loer) op zoek zijn naar voornamelijk mensen als doelen. De grove werkwijze maakt ook veel andere slachtoffers in de vorm van mensen in de directe omgeving van het doel. Maar dat maakt de Amerikaan niets uit.
Het zal mij niets verbazen, als vanuit zo'n bunker Amerikanen zich ook bezig houden met oorlog voeren in Oekraïne. Gelukkig zijn er ook mensen die zich tegen dergelijke wapens en werkwijzen verzetten.