woensdag 14 september 2022

Buurman & Buurman

open beluchting
Het gasplaatje mag het dan doen (de drie beluchtingspijpjes zijn weer open), toch ga ik het keukenblokje ombouwen. We hebben immers een los kooktoestel van Adac. Het is een klein model, waarmee we ook buiten kunnen koken. Ik wil hem vier pootjes geven zodat ie ook binnen gebruikt kan worden. Er zitten al drie inklapbare poten onder, maar die zijn te lang. Als we het toestel op het keukenblokje zouden plaatsen, moet de kok op een krukje gaan staan koken. De pootjes worden heel kort, 4 cm, ze zijn vooral bedoeld om de gasslang van onder het toestel een vrije doorgang te laten houden. Met ingeklapte poten rust het toestel op de gasaansluiting. En dat is niet oké. Er zit nu een
scheve schroeven
koelkastje in het blokje, maar dat heeft geen vriesvakje. Gelukkig kunnen we hem omruilen voor een kleine (past door de deur en anders door het grote raam) gewone kast met vriesvak. Die gaan we dan wel op een andere plek neerzetten. We noemen die plek de koffiehoek. Hij bevindt zich rechts naast de deur. Als je de caravan binnenkomt, is links het keukenblokje en komt rechts het vrijstaande koelkastje tegen de achterwand. Toen ik het kastje verwijderd had, kon ik de koffie nog op de wand zien. Niet van ons, want ons bent netjes. Dus wordt het eerst schoongemaakt. Op het koelkastje komt de koffiehoek, zij het wat hoger dan voorheen. Maar ook dat is een verbetering; op werkhoogte. Naast de koelkast bevindt zich het tweepersoonsbankje.

Toen ik vanmorgen het keukenblokje ging demonteren, moest ik aan de grappige serie van Buurman & Buurman denken. Die hebben volgens mij het keukenblokje gemaakt. Het was alles behalve haaks en de verschillen liepen soms op tot zo'n 2 cm. Als eerste heb ik het koelkastje verwijderd. Om hem vast te zetten had men er van beide kanten schroeven door de behuizing gedraaid! Tijdens het demonteren moest ik telkens van schroefbit veranderen. Er zijn allerlei soorten schroeven gebruikt. Net zoals allerlei soorten hout; dik en dun door elkaar. Veel schroeven waren er scheef ingedraaid. Zelf boor ik eerst gaatjes met een boortje met een kleinere diameter dan het schroefje. Dan pakt het gemakkelijker en gaat de schroef er recht in. Het hout splijt dan ook niet.
Uiteindelijk hield ik het skelet over. Dat heb ik eerst met gelijke maatvoering opnieuw geplaatst. Daarna kon ik gebruikmaken van paneeltjes en plankjes die ik van eerder sloopwerk over heb gehouden. Ja, ja, we doen aan recycling. Al decennia lang voordat de huidige generatie daar achter kwam. Wij deden het hergebruiken uit armoe. Ik heb dus geen hout hoeven kopen. Tenminste, nog niet. Onderin bevindt zich een wielkast. Ik kwam ook loze bedrading tegen. Die wil ik gaan verwijderen tot in de verdeelkast.
Ik heb drie legplankjes gemaakt. De bovenste wordt afgedekt met een aluminium plaatje, om de warmte van het fornuisje op te vangen. Het bevindt zich op de hoogte van een ventilatierooster, dus dat komt dan mooi uit. Toen ik na het derde plankje geplaatst te hebben op de klok keek, was het half vijf. Opruimen!