maandag 6 juni 2022

Killdozer Day

Vier juni is een bijzondere dag. 4 juni 2022 is het de 18e verjaardag van de "Killdozer's ramp" in Granby, Colorado. Ga zitten, kinderen, en laat me jullie een verhaal vertellen over een redelijke man, die gedreven is om onredelijke dingen te doen.

Marvin Heemeyer was een man die een uitlaatwinkel had in Granby, Colorado. De gemeenteraad heeft de bouw van een betonfabriek goedgekeurd op de kavel tegenover Marvin's winkel. Toen de bouw begon, werd de enige toegangsweg naar de uitlaatwinkel geblokkeerd. Marvin heeft een petitie ingediend om de bouw te stoppen zonder succes. Hij vroeg toestemming een nieuwe toegangsweg te bouwen en kocht zelfs de zware machines om dat zelf te doen. Zijn verzoek werd afgewezen.
De betonfabriek werd gebouwd zonder acht te slaan op de gevolgen voor Marvins bedrijf. Puur om dwars te liggen, heeft de fabrieksconstructie de uitlaatwinkel losgekoppeld van de stadsriolering. Een onverschillige stadsoverheid koos er toen voor Marvin hiervoor een boete te geven.
Zijn bedrijf en levensonderhoud waren kapot. Marvin koos ervoor om terug te vechten in plaats van te gaan liggen en te sterven. In de loop van anderhalf jaar heeft Marvin in het geheim de bulldozer die hij had gekocht om zijn bedrijf te redden voorzien van dik staal en betonnen pantser samen met camerasystemen beschermd met kogelvrij glas.

Op 4 juni 2004 liet Marvin Heemeyer de gepantserde omhulsel op de bulldozer zakken, en begaf zich in de Killdozer voor zijn laatste optreden. Hij reed door de muren van zijn uitlaatwinkel linea recta de betonfabriek in die zijn bedrijf ruïneerde. In de loop van de daaropvolgende uren reed Marvin met zijn Killdozer door 13 gebouwen, die eigendom waren van ambtenaren die hem onrecht hadden aangedaan, waaronder het gemeentebestuur zelf.
SWAT-teams hebben de dozer aangevallen, maar het bleek immuun voor vuur en zelfs explosieven. Een ander stuk zware machine werd zelfs naar buiten gebracht om de Killdozer te bestrijden, maar ook het viel in de rechtvaardige woede van de dozer.
Uiteindelijk kwam Marvin's Killdozer vast te zitten in een van de gebouwen die het moest verwoesten. Marvin koos ervoor om zijn leven te nemen, het enige leven dat hij die dag nam.

Vier juni viert men Killdozer dag en herdenkt men Marvin Heemeyer, de laatste grote Amerikaanse volksheld. Een man die naar de rand van de afgrond gedreven werd en die ervoor koos om terug te vechten tegen een onverschillig ambtelijk systeem. In een van de briefjes die na zijn overlijden zijn achtergelaten stond :

"Ik was altijd bereid om redelijk te zijn totdat ik onredelijk moest zijn. Soms moeten redelijke mannen onredelijke dingen doen. "

Happy Kildozer Day to all of you!