zondag 20 augustus 2017

Voetbalcompetitie 2017 - 2018

Het is weer de tweede speeldag van menig voetbalcompetitie. Dus kijk ik de zaterdagavond en de zondag naar de samenvattingen.
Ik ben afgelopen zomer door Ajax benaderd om daar als hoofdcoach aan de slag te gaan. Maar dat leek mij niets, ik heb toch nauwelijks ervaring opgedaan, laat staan succes geboekt bij een Nederlandse topclub of tob-club? Ik moest wat oefeningen en een gehoortest doen en ben toen afgewezen. Ik was niet flexibel genoeg en mijn gehoor is nogal matig. Toen heeft Marcel Keizer het baantje gekregen. Als trekpop van de heren Overmars, Bergkamp enz. was hij een stuk soepeler dan ik en zijn gehoor is prima. Dus papegaaien zal geen probleem zijn. Dat hij van voetbal net zoveel af weet als ik, blijkt wel uit het spel van Ajax sinds zijn benoeming. Maar dit even terzijde.
Ajax schreeuwt dat het spelers moet kopen. Onzin, want motivatie, gedrevenheid, professionaliteit en enthousiasme, zaken waar het nu aan ontbreekt, zijn immers niet te koop. Daar is geen geld, maar een goede trainer voor nodig.
Ik zag Hoffenheim verliezen van Liverpool. De Duitsers vonden het aangaan van persoonlijke duels belangrijker dan in teamverband scoren. Hoffenheim speelde geregeld met maar 10 man. Hun spits Wagner stond om de haverklap minuten lang in buitenspelpositie het spel te bekijken. Gek dat zijn trainer Julian niet ingreep, want meneer was zo niet aanspeelbaar. Maar wellicht was het een gevolg van hogere voetbalkunde. Of  toch weer die blessure aan zijn been? Ik weet de reden niet, maar gisteren zat Wagner op de tribune. De penalty van Hoffenheim leek nergens naar. Ik zou die ongeconcentreerde slapjanus Kramaric, die de strafschop als een terugspeelbal naar de keeper van Liverpool trapte, subiet gewisseld hebben. De terreinknecht had zeker gescoord.
Chrystal Palace verloor wederom. Trainer Frank de Boer is dus nog zonder punten. Thuis en uit verloren. Een goed begin is het halve werk, zegt men. Ik ben benieuwd hoe lang De Boer het uithoudt in Engeland.
Tja, en dan Peter Bosz en Borussia Dortmund. De Duitsers zijn erg onder de indruk van de kwaliteiten van de zeer goed Duits sprekende Nederlander. Bij Ajax is men totaal vergeten dat het voetbal om de resultaten gaat en niet om vriendjes(politiek). Hoe anders is het in Dortmund. Daar steunt men Bosz in zijn opvattingen. Ook in de kwestie Dembele.