maandag 2 januari 2017

Alsmaar stijgende zorgkosten

De kosten rijzen de pan uit en velen gaan daarin gedwee mee. Een slimme meneer van de zorgverzekering Zilveren Kruis kwam met het idee (de stijging van) de zorgkosten te koppelen aan het Bruto Nationaal Product of wel de groei van de economie. Dat lijkt een interessante oplossing om de zorgkosten in de hand te houden. Wat meneer Hoogers echter (opzettelijk?) vergeet te zeggen is dat een koppeling voorafgegaan moet worden door een grote schoonmaakactie.
Eerst moet de bezem door het kostenplaatje. Daarna moet men de zorgkosten pas koppelen. De farmaceutische industrie heeft de kosten flink opgejaagd uit winstbejag. De verzekeringsmaatschappijen idem. Ik vraag me af waarom ik drie aparte afspraken met mijn huisarts moet maken als ik over drie zaken even wil praten. Hoewel, ik vraag het me niet af, want het gaat over geld. Drie consulten levert meer op dan één. En waarom word mij de deur gewezen, als ik er bij toeval achter kom dat een specialist te veel heeft doorgerekend naar de verzekeringsmaatschappij? Wat zijn dat voor spelletjes? Dit zijn maar een paar voorbeelden, want er wordt nog veel meer verdiend aan mijn gezondheid door malversaties.
Ik kreeg opeens andere medicijnen. Ik kreeg de toezegging dat ze precies hetzelfde waren als de oude. Maar dat is niet zo! Ze zijn voor de huisarts en/of apotheken aantrekkelijker vanwege de bonussen en net even duurder. Ik vind het schandalig dat men grof geld verdient aan mijn gezondheid. Ik mijn polisvoorwaarden verder teruggeschroefd. Wat dat betreft vind ik het een slechte zaak dat ik een hele reutemeteut moet doorworstelen om te achterhalen wat er veranderd is. Op mijn werk moesten we dat expliciet met een kleurtje aangeven.
Dus meneer Hoogers, eerst de bezem er doorheen! Of wilt u die koppeling zo graag omdat o.a. uw omzet (onze kosten) nu op een lekker hoog niveau zit?