Niet alleen croissants, ook broodjes bakken we af en toe af. We nemen dat soort afbakbroodjes meestal mee als we op vakantie gaan. Dan hebben we altijd wat in voorraad. Omdat we dit keer te maken kregen met een ons onbekende combi oven, bakte ik de croissants in eerste instantie nogal bruin. Wat zeg ik?! Ze zagen er van de bovenkant uit als het koppie van Wimmie : zwart! En toch rook de kamer naar een bakkerij; lekker dus. Zes minuten op 180 Celsius werkt bij deze oven niet. De croissants waren niet echt krokant. Dus had ik de temperatuur wat opgevoerd. Te veel dus. Maar al doende leert men. De zwarte bovenkant werd na het tweede gebruik eerst minder zwart en later mooi bruin.
Met die kennis en ervaring heb ik vandaag twee broodjes met succes afgebakken. Ze hebben een mooi bruin koppie en waren door en door goed gebakken. Lekker met oude of belegen kaas erop.
Een soortgelijk iets had ik met het koken van eieren. Dit keer old skool : gewoon in een pannetje met water. We eten die kippendingen graag zacht gekookt. Maar dat lukte de eerste keer ook niet. Ze waren aan de harde kant. Ik had voor 2 eieren 6 minuten in kokend water berekend. Dus heb ik de keer erop ze korter laten koken. Ik leg de eieren in het nog koude water. Ooit hoorde ik van iemand die de eieren pas in het water deed zodra het water kookte. Maar dan moeten ze nog langer erin blijven, dacht ik. We gebruiken meestal een elektrische eierkoker met een maatbekertje voor de hoeveelheid water in combinatie met het aantal eieren. Dat ding werkt prima. Tenzij die niet schoongemaakt wordt en de bodem aangekoekt is.
Hoe dan ook, omkomen van de honger doen we niet. Ik blijf gewoon een blij ei.