woensdag 5 oktober 2022

Informatie-oorlog

De oorlog in Oekraïne is vooral ook een informatie-oorlog. Om zoveel mogelijk mensen achter Oekraïne te krijgen, vindt censuur plaats en wordt nieuws gemanipuleerd en eenzijdig gebracht. Oekraïne in een enkel positieve schijnwerper en Rusland als duister monster. Velen volgen als schapen dat soort nieuws. Als ik bepaalde nieuwszenders geloven mag, dan is het Rode Leger inmiddels vernietigd. Al een paar maanden geleden, trouwens. Daar geloof ik niets van. Ik zie veel oude beelden uit Afghanistan en Syrië, die gebracht worden als actueel uit Oekraïne. Zelfs beelden uit games worden gebruikt om mensen te misleiden.
Ik vraag me af hoe Rusland de aanvallen op de geannexeerde gebieden gaat bezien. Worden ze door het Kremlin opgevat als aanvallen op Rusland zelf? Dat zou nogal wat kunnen betekenen. Net zoals een eventueel lidmaatschap van Oekraïne van de NAVO. Als dat toegestaan wordt, dan is ook ons landje in oorlog met de Russen. Ergo er kleeft nogal het een en andere aan dit soort kwesties. Het Oekraïens leger telt steeds meer huursoldaten. De eigen gelederen zijn fors uitgedund. Oekraïne beschiet nog geregeld de kerncentrale Zaporizhia met Himars-raketsystemen. De centrale is in handen van het Russisch leger. Rusland stelt dat Kiev de centrale wil stilleggen om een energiecrisis te genereren en die te gebruiken als pressiemiddel voor nog meer militaire steun en Rusland nog zwarter te maken. De vraag is of Rusland tactische kernwapens gaat inzetten in plaats van manschappen.
Amerika roept steeds harder om een atoomoorlog. Joe Biden hoeft dan enkel iemand in zijn land op een knop te laten drukken om Rusland Europa te laten wegblazen. Want Amerika zelf probeert natuurlijk buiten schot te blijven. Zoals gezegd hoop ik maar dat in dat geval Rusland Amerika aanvalt en niet het laffe knechtje van Amerika dat Europa heet. Maar wie weet kiest Duitsland dan alsnog voor Rusland.
De EU heeft nog meer(??) sancties tegen Rusland afgekondigd. Kon dat nog? Rusland heeft als tegenzet met de Arabieren afgesproken de olieproductie sterk te verminderen. Ergo : de EU krijgt minder inkomsten uit toerisme en de westerse economie krijgt weer een klap. Klaus Schwab c.s. liggen in een deuk.