zaterdag 1 oktober 2022

Een ondergronds reservoir?

Op Curaçao bevindt zich onder de woningen een ruimte waarin regenwater opgevangen wordt. Het water wordt met een hand-/vleugelpomp omhoog gepompt. Wij gebruikten het water om o.a. de planten water te geven. We hadden ook een watermolen in de tuin. Die pompte grondwater omhoog en dat werd via een stalen leiding naar een groot vat geleid. Oplossingen om het tekort aan water op te vangen.
In Beekbergen heb ik zo'n grote vierkante IBC container geïnstalleerd om het regenwater op te vangen. Dat opgevangen water gebruikten we om het toilet door te spoelen en voor situaties die wel om water, maar niet noodzakelijk drinkwater vroegen. Zoals afspoelen van schoeisel of de auto (zonder gebruik van zeepproducten), zemen van ramen, reinigen van het terras, speelwater voor de kids  enz. en uiteraard het bewateren van de beplanting in droge tijden.
Vanwege eerder genoemde ervaringen heb ik me afgevraagd of het misschien slim is om zo'n IBC container in te graven en daarin regenwater op te vangen. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat de regenton leeg is, vanwege droog weer. Met zo'n 1.000 liter tank zouden we ons geen zorgen meer hoeven te maken om een tekort aan regenwater. Komt bij dat zo'n reservoir misschien ook voor ander verbruik ingezet kan worden. Zoals het doorspoelen van het toilet. Maar ja, het ook wel weer plastic in de grond. Hoe dan ook, we zouden veel meer met regenwater willen en kunnen doen.