donderdag 28 september 2017

Polder nasi

Of bami. Zo noem ik dat maar. Soms raak ik op YouTube verzeild en zit ik naar video's te kijken over koken. Niet naar mensen die koken van woede, maar die gewoon in de keuken met plezier aan het koken zijn.
Laatst zag ik een jongedame nasi goreng maken. Het filmpje begon wat mij betreft met een valse start. Er stond een kleine koekenpan op een een pits elektrisch kookplaatje klaar! En dat was dus niet op een camping of in een AZC, maar bij haar thuis. Kasian ja.
Zonde van zo'n aankondiging. Een grote gaspit met een wadjan of desnoods een wok erop zou beter geweest zijn. Ik heb toch even naar dat verkeerde filmpje gekeken en geluisterd naar de kok. Het resultaat kort samengevat : o, wat erg!
Even dit eerst : ik ben ook een Nederlander. De kok in kwestie ook en haar manier van koken idem. De geijkte aardappelen, groenten en vlees methode, kwam hier ook weer naar voren. Gooi wat gekookte rijst in een koekenpan en doe er wat uien, stukjes vlees, doperwten en knoflook bij en zie daar is de polder nasi, neder nasi of de nasi belanda. Oké, op het eind deed ze er nog wat ketjap bij. Toen was het blijkbaar in haar ogen pas echt Indisch. Ik weet niet hoe ze het gegeten heeft. Maar ik denk met de ellebogen op tafel en binnen 5 minuten met een vork wegwerken. Wie weet, misschien heeft ze vooraf de nasi nog geprakt.
Oké, smaken verschillen. Maar sommige mensen hebben helemaal geen smaak! Haha!
Ik lach wel, maar het liefst zou ik deze jongedame even gaan bezoeken en haar iets over nasi en/of bami maken vertellen. En anders moet ze het maar houden bij rijstepap en rijst met rozijnen en kaneel. Ook zonde, maar ja, je zult maar bijna omkomen van de honger.