vrijdag 14 augustus 2015

Hond bijt kat dood


Tom in de kreukels
Het zou kunnen gebeuren, dat onze hond Fenna een kat te grazen neemt. Er zijn hier veel katten in de buurt en sommigen zijn erg brutaal. De brutalen zijn niet bang voor Fenna en er zijn erbij die doodleuk onze tuin en/of woning betreden. Ze kijken je aan met een blik van : "Wat doe jij hier?" Iets waar ik zelf nog linker van wordt dan Fenna. Wat een brutaliteit!
Stel dat Fenna zo'n beest alsnog te grazen neemt en vervolgens doodbijt. Wat dan? Ik ga er vanuit dat mij juridisch gezien niets te verwijten valt. De kat is immers een indringer en Fenna (een jagertje) heeft gereageerd vanuit haar instinct en haar territoriumgedrag. Tenminste : zo kijk ik er tegenaan.
Er is hier ook een bos. Het Dorpsbos slingert zich om en door het dorp. Daar mogen honden op veel plaatsen loslopen. Op sommige plekken grenst het bos aan tuinen van woningen. Daar wonen mensen waarvan sommigen ook katten houden. Als zo'n kat in het bos gegrepen wordt door een loslopende hond, is de hondeneigenaar dan aansprakelijk? Bij menige hond slaan de stoppen door als ze een kat zien. Net als bij het zien van iets anders dat zich snel voortbeweegt. Dus van opzet of onachtzaamheid van de eigenaar lijkt mij geen sprake.
loslopende hond en  dito konijn
De hond kan ook niet als agressief bestempeld worden. Ik ga er vanuit, dat in een dergelijk geval mij, als eigenaar van de hond, ook niets te verwijten valt. De hond zelf is in dergelijke gevallen juridisch niet 'aanspreekbaar', hij kan hooguit een spuitje krijgen omdat de eigenaar zich misdragen heeft.
Wij hebben ook een kat. Een rode kater, Tom. Als hij zomaar ergens binnenwandelt en vervolgens een bak water over hem heen krijgt, dan is dat zijn eigen schuld. Ook als ie door de hond des huizes te grazen wordt genomen. Daar maak ik geen enkel probleem van. Overigens betekent het niet dat Tom bij deze vogelvrij verklaard is. Katten mogen nu eenmaal in dit land loslopen. En als Tom betrapt wordt tijdens leegvreten van een volière, dan ben ik de klos. Of beter : mijn verzekering. Want mijn naam is dan Haas.