maandag 9 februari 2015

Kuzu en Öztürk Denk(en raar)

De voormalige leden van de PvdA (hoe kan het ook anders?) hebben een wat mij betreft typisch linkse  zienswijze op onze maatschappij en immigranten. Natuurlijk valt daarbinnen ons taalgebruik. Ze willen woorden als 'allochtoon' en 'integratie' gaan verbieden. Misschien komen daar Turkse woorden voor in de plaats. Ze beweren : "Er is een beeld ontstaan van gastarbeiders als zieke mensen die alleen maar geld kosten aan uitkeringen en zorg. Terwijl die mensen Nederland hebben helpen opbouwen.”
In Groningen : "...ik wil Schotse hooglanden!"
Zo zie ik het dus helemaal niet. In de jaren 60 en later is inderdaad zo geweest dat ons land bepaald werk niet meer wilde doen. Daar voelden we ons te goed voor. Dus haalden we buitenlanders binnen, die voor elke cent wel wilde werken. Zo ontstond een moderne slavernij waarin immigranten de rol van slaaf kregen opgelegd : weinig loon, vele uren maken, slechte huisvesting en sociale voorzieningen. Omdat we hen met de nek aankeken, kwamen special reclame spotjes van Sire op de tv, waarin ons verteld werd dat we Marokkanen en Turken net als gewone mensen moeten behandelen. Tja, zo erg was het toen. Gelukkig trad er verandering op.
Men bouwde moskeeën, men kreeg fatsoenlijke huizen, onderwijs en sociale voorzieningen. Dat was de eerste generatie. De generaties erna laten het geregeld afweten. Ze kregen na het verplicht onderwijs geen werk, vanwege hun achternaam. Dat heb je nu eenmaal in zichzelf christelijk sociaal noemend Nederland, alle wetten en voorlichting ten spijt. Maar voor ons land is alles koek en ei.
Maar de politici blijken toch iets vergeten te zijn : mentaliteit. De Hollandse mentaliteit of cultuur is net even anders dan die van Turken, Marokkanen en veel andere immigranten. Ik kijk even naar mijzelf. Nadat veel mensen, waaronder mijn ouders en zus, uit het verre Indië na de oorlog naar hier kwamen, leidde dat niet tot een verbod op het gerecht Nasi Goreng. Ook al had het qua uitspraak veel weg van Nazi Göring. Nee, in die tijd deed men nog normaal. Er hingen ook niet her en der werkloze, criminele Indootjes op straat rond. Indootjes waren net Chinezen : die doen ondanks alle Hollandse obstakels mee! En dat meedoen, daar schort het vaak aan. Veel immigranten willen niet meedoen. Sommigen zijn meer dan 30 jaar hier en spreken de taal nog steeds niet. Veel jongeren vinden dat er voor hen gezorgd moet worden. En we moeten ons veel meer aanpassen aan hen. Dat vinden Kuzu en Öztürk dus ook. Woorden en/of werkwoorden waar men liever niet mee geconfronteerd wil worden, moeten worden afgeschaft. Weg probleem (?). Dus straks verdwijnen ook woorden als 'werken',  'sociaal', 'eerlijk' en alles wat met een normaal leven te maken heeft?
De vraag is : Moeten wij ons verder aanpassen, of moeten immigranten zich aan ons aanpassen? Het antwoord zit volgens mij opgesloten in een andere vraag : Als ik naar een van die landen ga om daar veranderingen aan te brengen, hoe zou men daar op mij reageren?
Opvallend genoeg willen (onder hen zijn er die het eisen) veel immigranten hier zaken, die in eigen land niet beschikbaar zijn en/of niet getolereerd worden. Vreemd hoor! Oké, ik geef toe : ik zou best een paar palmbomen voor ons huis willen. En in de Flevopolder moet rijst verbouwd gaan worden en de handhaving van de rechtsorde en strafmaten moeten ook net als in.....