woensdag 1 oktober 2014

Stoere honden in asiels

Er bevinden zich op dit moment relatief veel honden in de dierenasiels. Het nieuws rept over veel 'stoere honden'. Daarbij refereert men aan herdershonden, pitbulls, terriërs enz. In mijn ogen een misplaatste benaming, want het zijn vaak de betreffende baasjes die zo'n hond stoer vinden staan. Van de herdershond is vaak gezegd, dat zijn eigenaar graag sergeant had willen worden. Met andere woorden, het komt voor dat een bepaalde hond iets bij de eigenaar moet compenseren. Wie niet over een rechte rug beschikt en toch indruk wil maken, neemt een 'stoere hond'. Anderen nemen een gewone hond.
Onlangs zijn in Duitsland twee pitbulls door de politie neergeschoten. Dat gebeurde m.i. rücksichtlos. De twee bevonden zich in een winkel. Toen vroeg in de ochtend werd ingebroken, sloegen de boeven bij het zien / horen van de honden op de vlucht. Daarbij lieten ze de winkeldeur openstaan. De honden waren natuurlijk blij met die open deur. Ze renden de straat op. De gewaarschuwde politie schoot beide honden na aankomst pardoes dood. "Ze zijn gevaarlijk", zo was het commentaar. De eigenaar was al onderweg, maar kwam net te laat.
Omstanders beweerden dat de honden gewoon enthousiast waren vanwege hun onverwachte vrijheid. Niemand had geklaagd over agressief gedrag van de twee honden. Wel over die andere twee, die van de Polizei.
Sommige rassen hebben een slechte naam gekregen. Elke hond kan agressief opgevoed worden. Het ene ras is daar gevoeliger voor dan het andere. Stoere honden bestaan niet. Wel macho baasjes, die, als het erop aankomt, hun hond stoer opvoeden en vervolgens niet de baas kunnen. En dan moet dat beest maar naar het asiel met de mededeling : hij is agressief.