maandag 23 januari 2012

Oud ijzer inzamelen verboden

Voor het illegaal inzamelen van oud ijzer moest een inwoner uit Lelystad zich voor de politierechter verantwoorden. Naar eigen zeggen had de man een eenmalige actie tot inzameling gedaan. De politierechter vond een deels voorwaardelijke straf passend en legde de man een boete van 1500 euro op, waarvan 1000 euro voorwaardelijk. Agenten zagen de inwoner met een aanhanger vol oud ijzer door Lelystad rijden. Bij zijn aanhouding bleek dat hij illegaal bezig was, omdat hij niet landelijk geregistreerd staat als vervoerder van dergelijke materialen. En dat is verplicht.
Waar het vroeger heel normaal was dat opkopers van oud ijzer en voddenboeren langs de deur kwamen, is het inzamelen van dit soort afval tegenwoordig aan strenge regels gebonden. Het mag alleen worden gedaan door bedrijven, die er vergunning voor hebben.
In een andere gemeente speelde het volgende : Iemand had flyers bij mensen in de bus gestopt waarin hij aanbood dat hij vrijdagavond tussen zes en zeven uur langs kan komen om oud ijzer, afgedankte kleding en ander afval zoals accu's, kabels en klein chemisch afval af te halen.
Op de flyer stond volgens een woordvoerster van de gemeente alleen een 06-nummer, waar mensen naar toe konden bellen als ze spullen kwijt wilden. Een naam of logo van een persoon of bedrijf ontbrak. De gemeente heeft die persoon gebeld en hem te verstaan gegeven dat dit niet mag. Het inzamelen van dit soort afval is aan strenge regels gebonden. De gemeente heeft hem ook te kennen gegeven, dat als mensen toch afval langs de straat zetten, zij dat op zijn kosten zullen laten verwijderen. De ondernemende man koos daarop eieren voor zijn geld en beloofde, dat hij ervan af ziet en dus niet langs komt. De strenge regelgeving gooit ook in dit geval roet in het eten van de aankomend ondernemer.


Het is overigens niet verboden om oud ijzer e.d. dat van eigen gebruik afkomstig is, in een aanhanger af te voeren.