maandag 3 oktober 2022

Van ventilatie naar bijverwarming?

Onder de overkapping is het vandaag bijna 23 Celsius. Op de zolder, waar zich op het zuiden een groot dakvenster bevindt, is het ruim 22 Celsius. In de huiskamer met het raam op het noorden is het slechts 19 Celsius. 
Als we de achterdeur openzetten om de warme lucht van de overkapping in huis toe te laten, verdwijnt die lucht direct via het trapgat naar boven. Het wasgoed dat in het trapgat hangt is meestal vrij snel droog. Als ik het kleine dakvenster bovenaan de trap open zet, dan is de trek groter, maar de aangevoerde lucht verdwijnt dan weer naar buiten. Dat is alleen 's zomers fijn. Als we het gordijn voor de trap sluiten en de deur van de huiskamer opendoen, slaat de verwarming aan. Vreemd genoeg daalt in eerste instantie de temperatuur in de huiskamer. Ondanks veel denkwerk begrijp ik de reden niet. Op de een of andere manier komt er een koude luchtstroom binnen. Bij wijze van proef heb ik de voordeur opengezet. Als de luchtstroom via de gang en de huiskamer naar buiten gaat (hangt van de windrichting af), blijft de kamertemperatuur toch onveranderd. Misschien duurt het gewoon langer voordat die stijgt en ben ik wat vlug geweest. Dat zou kunnen.
In elk geval bevindt zich zowel onder de overkapping als op zolder een hogere temperatuur dan in de huiskamer. Dat heeft mij aan het denken gezet.
's Winters hebben we het probleem, dat de constant draaiende mechanische ventilatie (de stekker zit achter buizen van de cv ketel ingebouwd!) de warme huiskamerlucht wegzuigt. Niet slim. Nu heb ik het volgende bedacht : het ventilatiesysteem gebruiken om te verwarmen.

In wezen is het een simpele ingreep om het systeem niet te laten afzuigen, maar te laten blazen. Een kwestie van de aansluitingen op het systeem omwisselen. Als ik de toevoer vanaf de zolderruimte laat plaatsvinden en de aanvoer aansluit op de afvoer, blaast het systeem warmere lucht naar beneden het huis in. Het is een kwestie van de in- en uitgaande slangen omwisselen en de ingaande door te trekken naar de zolderruimte. Dat hoeft niet per se, want tussen de zolderkamer en de overloop van het trapgat zou ik ook een rooster in de nok kunnen maken, zodat beide ruimtes met elkaar verbonden zijn. De meeste warmte zit namelijk in de nok van beide ruimtes.
Het mechanisch ventilatiesysteem bevindt zich ook op zolder en wel op de overloop bij de trap en de cv ketel, die ook warmte afgeeft. Dus die hangt daar snor.
Om van de afvoer een toevoer te maken heb ik nog geen meter (harmonica) slang nodig. Om de warmere lucht uit de nok van de zolder aan te zuigen heb ik een 22mm diameter pijp / slang nodig van zo'n 2 meter. Het meest ideale zou zijn, indien ik het switchen tussen mechanische ventilatie en (bij)verwarming op een eenvoudige manier zou kunnen realiseren. Zonder weer aansluitingen te hoeven omwisselen. Met kleppen of zo. Want ik wil ook kunnen blijven ventileren.
Dit is zo'n beetje het concept om de warmere lucht uit de overkapping en/of van zolder te gebruiken om de temperatuur in de huiskamer wat omhoog te krikken : door het ventilatiesysteem los te koppelen van de afvoerpijp en de luchtstroom om te keren. Overdag geen warme lucht afzuigen, maar inblazen. En 's nachts laten ventileren.
Nu ik dit zo beschreven heb, kan ik er verder over gaan nadenken. Ik wil de verandering realiseren voor de komende winter. O ja, de kanalen hebben geen terugslagklep en heb ik een tijdje geleden schoongemaakt. Dus er wordt geen stof in de woning geblazen als ik het systeem omkeer.