Ander blogs en websites

zondag 28 februari 2021

Opvallend onopvallend

Af en toe lees ik nogal opvallend nieuws. Zoals toen een helikopter in zee stortte bij het eiland Aruba. Toen werd gemeld dat er geen technische problemen waren geconstateerd en dat de bemanning geen blaam trof. Het is natuurlijk het een of het ander. Meestal wil men mensen die verongelukt zijn 'schoon' houden. Dus wordt er niet gemeld dat een omgekomen automobilist dronken of gedrogeerd achter het stuur zat. Hoewel dat ook een les zou kunnen zijn voor anderen. Dan heeft zo'n tragisch ongeluk tenminste ook nog een positieve kant.

Hier in Dronten is een tiener in het verkeer omgekomen. Ze reed tegen een vuilniswagen aan toen ze via een fietspad een weg overstak. Ook hier de conclusie dat de oorzaak van het ongeval onbekend is. Het betreft een oversteekplaats, waar fietsers voorrang moeten geven aan het overige verkeer op de rijbaan. De chauffeur noch de tiener treft enige blaam, aldus het bericht. Raar.
Die oversteekplaats ken ik vrij goed. Ik gebruik hem ook als ik naar en van de loods rijdt op mijn fiets. Het vreemde is, dat ik telkens weer moeite heb met het overzicht op dat punt. Net alsof mijn aandacht meer getrokken wordt door de kant richting een haakse bocht dan naar de andere kant waar zich een rotonde bevindt. Telkens weer let ik er extra op, maar wie weet zit het ergens tussen mijn oren. Of valt het onder verkeerspsychologie? Om die reden steek ik vaak toch maar bij de rotonde over. Daar hebben fietsers weliswaar voorrang, maar het blijft opletten geblazen.

Corona complot?

Nee, ik geloof niet dat zich achter de corona-heisa een complot bevindt, een vooropgezet plan. Wat ik wel vind, is dat overheden en bedrijven misbruik maken van de situatie en een chaotisch beleid voeren. Optreden als politieagentjes, baasje spelen en daarbij zelf de regels (wetten) overtreden. Men had het virus een medisch iets moeten laten en er geen politiek probleem van moeten maken. Politici weten niets van gezondheidszorg. Als ik de objectieve deskundigen (velen zijn afhankelijk van hun broodheer) mag geloven, dan zijn de vaccins tegen Corona experimenteel. Dat wil zeggen : ze zijn niet volledig getest, zoals gebruikelijk in gangbare situaties. Vandaar dat klachten over bijwerkingen gemeld moeten worden. Het overlijden na vaccinatie wordt steevast gedocumenteerd als zijnde een natuurlijke dood. Dit om te verbloemen dat de vaccins niet op ouderen getest zijn. Ik wil echter geen proefkonijn zijn. Aan de andere kant zijn/worden veel doden geteld als coronadoden, terwijl ze dat niet zijn. Waarom doet men dat? Om mensen bang te maken.  
Tja, en dan de politici. Als ik iets over autotechniek wil weten, ga ik niet naar een fietsenmaker of tandarts. Als ik de cv's vergelijk van de heren politici en een deskundige, dan vraag ik me af waarom ik de adviezen van de overheid zou moeten opvolgen. Met mijn opleiding en boerenverstand lukt het mij veel beter.
Laatst luisterde ik naar een professor dokter W.D. Ludwig, die grote vraagtekens zet achter de vaccins. Ik hecht meer waarde aan uitspraken van zo'n opgeleid iemand, dan aan iemand als Rutte en De Jonge met hun reguliere schoolopleidingen. Ik hoor liever politiek onafhankelijke deskundigen dan vertegenwoordigers van organisaties als RIVM, TNO enz. die uit dezelfde overheidsruif eten en van lager opgeleiden instructies krijgen. Die ambtenaren / deskundigen, waaronder Van Dissel etc., zijn geconditioneerd, zoals zoveel van hen. Zij werken te nauw samen met ondeskundige politici. Politicus kan je worden zonder enige vooropleiding. Je moet alleen sluw zijn en lekker kunnen lullen.

Het geheugen opfrissen

Gisteravond was het weer quizavond op de tv. We doen vaak mee, al was het maar om onze kennis te toetsen en/of in ons geheugen te graven. Gisteren kwam er een vraag voorbij, die interessant was vanwege de tijdsperiode; de jaren 70. Ik had in 1969 al een motor (Benelli 125 SS) en wat later, in 1972, een auto (Fiat 128). Op grond van mijn herinneringen kon ik de vraag 'Wat werd in 1972 in Nederland verplicht?' goed beantwoorden. Ik droeg al een helm op de motorfiets, terwijl die nog niet verplicht was. Begin jaren 70 waren er meer nieuwe regels. Zo heb ik nog spatlappen onder de Fiat moeten monteren en mocht ik niet meer met parkeerlichten rijden in plaats van met de gewone verlichting. De Fiat heeft nooit een APK keuring ondergaan. De keuring kwam veel later, begin jaren 80.  De gordelplicht
was ten tijde van de Fiat ook niet van kracht. Er zaten alleen op de voorstoelen heupgordels. Die had ik trouwens toch altijd om. Ja, ik was wel bezig met mijn eigen veiligheid. Het goede antwoord was dus de helmplicht. Maar daar had ik geen last van, want ik zoals gezegd droeg ik hem al. Hoe het met de kinderzitjes geregeld is, weet ik niet (meer). Die van ons zaten in zo'n stoeltje tot ze een jaar of 4 waren. Ik weet wel dat er op een gegeven moment eisen gesteld werden aan het stoeltje en dat leeftijd en/of lichaamslengte criteria waren.

Mistig

met gewone verlichting
Er was vanmorgen vrij weinig zicht vanwege de mist. Toch zwaaide ik onderweg geregeld naar mensen. Als ik samen met Fenna richting het Dorpsbos de straat uitloop, wandelen we recht op een woning af. Voorheen woonde daar een stel, dat altijd even de hand op stak ten teken van groet. Sinds kort woont er een gezin met kleine kinderen. Toen een van hen mij met Fenna zag aankomen zwaaide ze enthousiast. Ik zwaaide natuurlijk terug. Haar moeder kwam even kijken wat er aan de hand was. Dus zwaaide ik nogmaals en moeder zwaaide terug. Ik kom ze soms ook buiten tegen, dus we zijn wat bekend met elkaar. Verderop woont een bejaard echtpaar. Zij zitten 's morgens aan de keukentafel bij het raam. Ook zij zwaaien even. Dat doen ze ook als ze overdag in de woonkamer zitten. Ik heb ze een keer geholpen met het aanbrengen van kerstverlichting aan de gevel. Onderweg wordt ook gezwaaid door en naar bekenden. Ze laten net als ik de hond uit. We kennen elkaar van ontmoetingen en gesprekjes.
Het was mistig. Behoorlijk mistig. Van de paar auto's die over de provinciale weg voorbijkwamen, voerde er slechts een de juiste verlichting. De anderen hadden enkel de dagrijlampen aan. Aan de achterkant werd geen verlichting gevoerd. Zou bij die auto's soms de dashboardverlichting ook branden als de motor gestart is en de drl's aanstaan? 

zaterdag 27 februari 2021

Going up the country

In het jaar dat dit nummer de hitlijsten besteeg, stapte ik in de maand juli 1969 in de trein. Op weg naar Zuidlaren. Going up the country? In mijn geval was het de hei bij Anloo. In plaats van lang haar, alternatieve outfit en Love & Peace werd het voor mij kort gewiekt koppie, een uniform en klaargestoomd worden voor haat en oorlog. Geen festival maar militaire oefening. En toch bleef dit nummer iets vrolijks, iets vredigs voor mijn gehoor. Van een generatie die geschiedenis schreef :

Weer op oorlogspad

Zoals verwacht is Amerika onder Joe Biden weer op oorlogspad gegaan. Begonnen is met het uitvoeren van bombardementen in Syrië. Daar wil Biden, volgens politieke deskundigen, Iran en Rusland uitdagen tot militaire reacties. Een militaire reactie zou Joe Biden een excuus geven om een oorlog te beginnen. In Syrië of tegen Iran. Daarnaast gaat hij de banden met Saoedi Arabië herzien. Oorlog is winst maken, dus de rijken zullen weer heel blij zijn met Joe Biden. Toch zijn er ook Democraten die liever zouden zien, dat Joe Biden niet het alleenrecht heeft om opdracht te geven  kernwapens in te zetten. Iran en Noord Korea hebben inmiddels de banden aangehaald, om eventueel samen te werken in geval van een Amerikaanse aanval.
En dan is er nog China en de Zuid Chinese Zee. Het is daar verdacht stil.

GGD is watching us

Vanmorgen viel er een envelop in de bus. Niet op naam, maar 'Aan de bewoners van' met ons adres. De brief roept ons op alsnog naar de covid teststraat te gaan om ons daar te laten testen. We hebben een week of wat al een oproep gekregen, maar die hebben we genegeerd. Testen, het speeltje van Rutte en De Jonge, heeft geen enkele zin. Het is wel opvallend dat de GGD blijkbaar op adresgegevens controleert. Krijgen we na deze herinnering straks een aanmaning? En als we dan nog niet reageren, komt er dan een deurwaarder, die onze spullen in beslag gaat nemen?
Het is natuurlijk van de gekke, dat straks misschien een grondrecht plots alleen een recht is voor mensen die zich hebben laten vaccineren vanwege Corona. Ik bedoel, is zo'n grondrecht dan opeens geen grondrecht meer? Let op, de rechtstaat wordt nog steeds stiekem ondermijnd.
Het valt dus allemaal erg tegen met het grootschalige testen hier in Dronten. Er is nog geen 10% van de opgeroepenen gekomen. Onder het aantal getelde mensen zijn ook mensen die niet eens inwoner van Dronten zijn. Hoeveel van hen meer dan een keer getest zijn, wordt ook niet verteld. Ze doen hun best maar met hun cijferwerk. Steeds meer mensen geloven niet meer in dit beleid en hebben geen vertrouwen in de GGD.

Van bedraad naar Wifi

De twee gratis wifi versterkers van KPN heb ik vanmorgen opgehaald. Samen met Sonja heb ik ze geïnstalleerd. Een in de huiskamer en een op zolder. Het resultaat mag er zijn : een veel sterker signaal op de telefoon van Sonja. Hoera! De gedownloade handleiding om de boel te installeren was helder.
Tijdens het installeren op zolder kwam ik oude coax en UTP bekabeling tegen. Die heb ik gelijk maar verwijderd. Die kabels waren bedoeld voor de extra tv en een computeraansluiting. De bekabelde computeraansluiting liep deels via het 230 volt netwerk met behulp van tp link stekkers. De coax kabels waren dus langer. Die liepen van de meterkast aan de voorzijde van de woning, naar de zolder aan de achterzijde. Tijdens
het verwijderen heb ik de coax kabels maar in stukken geknipt. Dat werkte wat gemakkelijker.  Op de zolder was ook nog een signaalversterker voor de coax gemonteerd. Ik moest voor deze klus ook achter de schotten onder het dak zijn. Gelukkig ben ik toch enigszins lenig en kon ik zo die krappe ruimte inkruipen. Na gedane arbeid kon ik zonder hulp van de brandweer weer uit die ruimte kruipen. Achter die schotten kwam ik nog wat ander oud zeer tegen in de vorm van een paar luidsprekers en beeldschermen en de zak van Sinterklaas. Ik heb ze er direct ook maar tevoorschijn gehaald, zodat we ze aan een liefhebber kunnen schenken. 

Eenrichtingverkeer

 "Zeg Willem, we zitten nu al een jaar in de Corona en mijn dochter heeft mij nooit gevraagd hoe het met mij en mijn gezondheid is. Wat vind jij nou daarvan?" Ze kijkt me wat verontwaardigd aan. Inwendig moet ik stiekem lachen. Dan antwoord ik haar : "Even voor de duidelijkheid, je hebt het over een andere generatie. Die generatie is erg met zichzelf bezig en zal alleen bij de ouders aankloppen wanneer ze iets van hen nodig hebben."
Even is het stil, dan roept ze wat verontwaardigd, terwijl ze met haar vinger naar mij wijst : "Precies! Als ze niets nodig heeft hoor ik ook helemaal niets. En anders belt of sms't ze mij met de standaardvraag 'Hoe is het?' gevolgd door wat ze feitelijk wil." Ze zucht. Ik troost haar met de woorden : "Ach je moet maar zo denken : ze heeft jou in elk geval een jaar lang niet nodig gehad. Ze wordt wat zelfstandig."

Hondsgedoe

Men heeft het nu al over bezuinigingen. Bij overheden houdt bezuinigen in : belastingen verhogen. We mogen dan opdraaien voor alle gemaakte blunders van afgelopen jaar. Bedrijven hebben het al erg moeilijk, dus wil de overheid hen het nog moeilijker maken. Voor velen de doodsteek vrees ik.
Toen ik terugkeerde op mijn fietsie, passeerde ik een speeltuintje. Het wordt druk bezocht door kinderen. Onze kleinkinderen spelen daar soms ook, want het ligt hier vlak in de buurt. Maar wat zie ik?  Een mevrouw die al spelend met haar telefoon een hondje uitlaten in de zandbak! Daar kan ik nou boos over worden. Ik stopte om daar toch even iets van te zeggen. Op een vriendelijke manier hoor. Maar mevrouw deed net alsof ze mij niet hoorde, al liep ze vlug door. Wat een asociaal gedrag!
Vanmorgen kwam ik ook weer de man met zijn twee bouviers tegen. Hij stond weer bij het gazon te wachten. Toen hij mij met Fenna het bos zag uitkomen, liep ook hij weer vlug door. Richting het bos. Toen we elkaar tegenkwamen groette ik hem en hij mij. Met een lach van beide kanten. Zou hij soms ook door rood rijden als er geen politie in de buurt is?

vrijdag 26 februari 2021

Verkiezingen 2021

Na de langdurige periode van afbraakpolitiek van de VVD ligt de economie op haar gat. Vreemd, want ik herinner me nog de tijd waarin het juist VVD'ers waren die als 's lands economen de boel enthousiast aanzwengelden en lieten groeien. In die periode stond een van de V's nog voor vrijheid en de D voor democratie. Nou, afgelopen jaren is daar niets van gebleken. De VVD heeft schijt aan het volk. Dus de andere V staat voor Volksverlakkerij. De VVD heeft met toestemming van het christelijke  CDA en dito CU  ons van alle kanten genaaid. Met de zorg voorop, gevolgd door de slachtoffers van de aardbevingen in Groningen, de Toeslagenaffaire en de ondernemers in ons land uitgezonderd de KLM.

Mijn stem is vooral bedoeld om het coronabeleid weg te stemmen. En volgens mij daarmee het 'gevaarlijke virus' en de varianten ervan. Ik hoop op die manier de ontwrichte maatschappij  / het sociale leven en de economie weer te herstellen. Dan kunnen we ons weer normaal gedragen, zoals menige minister en leden van het koninklijk huis dat doen. Voor hen gelden al die maatregelen immers niet. Als zij betrapt worden, komen ze er met een 'sorry' van af. Wij moeten boetes betalen.
Dat de verkiezingen voor de deur staan is te merken. Plots draait Rutte en de VVD de koers 180 graden om. De VVD lijkt plots mijn partij te zijn. Eerst zelf flink regels verzinnen en doorvoeren en dan roepen dat ze niet deugen. Er zullen wel meer van die verkiezingsstunts volgen. Sneue mensen die daar intrappen. Een kwestie van lessen trekken uit het (stem-)verleden.

Ben ik een kameleon?

Het openbaar maken van illegale praktijken van overheden en/of bedrijven is strafbaar, omdat het illegaal is.
Terugkijkend op mijn verleden, ben ik blijkbaar een soort kameleon. Volgens sommige mensen die ik ontmoette verander ik geregeld van kleur. Ik was eerst een zwarte, toen een bruine, later een ( stomme)blanke (op Curaçao) en toen weer een bruine. Ik ben ook neger geweest, Turk, Surinamer, Indiër en Marokkaan. Even ben ik ook een Molukker geweest vanwege de treinkaping en de bezetting / gijzeling van een school. Vanwege al die kleurtjes was ik per definitie ook een werkloze die misbruikt maakte van het sociaal systeem. Al die veranderingen hingen af van datgene wat zich in ons landje afspeelde.

Building Alaska

Terwijl ik uitgestrekt op de bank lig te kijken, staat Tom op mijn buik te stampen. Oké, de bolling mag wat minder zijn. Gelukkig gaat ook Tom liggen en kan ik rustig naar een ander favoriet tv programma kijken : Building Alaska. Over mensen die midden in de wildernis een woning / hut bouwen.
Er wordt veel hout gebruikt dat in de directe omgeving gekapt, gezaagd en bewerkt wordt. Zoals de vaklui met het hout en de bouw omgaan, getuigt van deskundigheid. Daarin speelt de kettingzaag een hoofdrol. Het bouwen van een blokhut gebeurt veel met behulp van dat gereedschap. Niet alleen om de stammen op maat te zagen, maar ook om de verbindingen te maken.

Interessant zijn de bouwtechnieken die gebruikt worden. In Alaska is het isoleren van een woning uiteraard van levensbelang. De wanden herken ik wel wat structuur betreft. Hier worden ze op bijna dezelfde manier van houten geraamtes gemaakt, maar voornamelijk als tussenwand. Ik heb dat een zoon van ons zien doen en ik keek op hoe snel zo'n wand inclusief isolatie en bekleding (gipsplaat) geplaatst is.
Het enige waar ik telkens weer moeite mee heb zijn de ongelukken. Want veiligheidsmaatregelen, die zijn er nauwelijks. Ik bedoel zonder beveiliging op een dak werken en vervolgens met het gereedschap in je handen naar beneden donderen, lijkt mij levensgevaarlijk. Dat doen ze zelfs wanneer het regent en het dak spiegelglad is. Maar zelfs na een valpartij van 3 tot 5 meter hoog gaat men weer omhoog zonder beveiliging. Veel materiaal wordt met een helikopter aangevoerd. Terwijl de zware last aan een kabel bungelt lopen of staan daar timmerlui onder. Als er dan wat gebeurt, dan helpt zo'n plastic helmpje echt niet. Vanwege het kostbare vervoer is het zaak alles heel goed in te plannen en te berekenen. Een tekort aan schroeven of spijkers kan veel geld gaan kosten.
Veel van dergelijke bouwprojecten staan erg onder tijdsdruk. De zomer is er kort en het weer werkt meer tegen dan mee. Maar het resultaat vind ik telkens weer prachtig.

Een dilemma

 Met betrekking tot de invoering van een Europees vaccinatiepaspoort / -bewijs vraag ik me af hoe de controle erop aan de grenzen gaat plaatsvinden. Als men de ouderwetse douane weer gaat activeren, dan ben ik wellicht bereid me te laten vaccineren. Niet vanwege het paspoort, maar vanwege het gevolg dat de ongebreidelde instroom van uitkeringszoekers wellicht gestopt kan worden. Echte vluchtelingen blijven welkom. Er zullen natuurlijk ook valse bewijzen gemaakt gaan worden, die te koop aangeboden zullen worden. Al met al zou ik het niet echt een probleem vinden om de vakanties voortaan in eigen land door te brengen. Nederland is best groot.
Het volk begint merkbaar te morren. Logisch. Eerdere bijeenkomsten / demonstraties hebben niet geleid tot een explosie van besmettingen. Laat het virus zijn gang gaan, dat is goed voor onze weerstand. Bescherm enkel de ouderen en anderen met een mindere weerstand. En stop dat zinloze testen.

Een hondenliefhebber

In Schoonhoven kregen we een jong stel als buren. Hoewel beiden full time werkten, namen ze een pup in huis. Het was een Dobermann. Dat beest zat de hele dag alleen in een tuinkamer (waar ie ook zijn behoefte deed)  en blafte de hele buurt bijeen. Het blaffen was zo luid, dat mensen verderop in de straat bij ons aanbelden met de vraag of het soms een van onze honden betrof. Gelukkig (?) begon vlak daarop de Dobermann pup weer te blaffen.
De volgende vraag werd : "Worden jullie daar niet gek van?" Een beetje wel. Gelukkig reageerden onze honden niet op het geblaf, gehuil en gegrom. Helaas was de buurman niet aanspreekbaar. Hij deed alsof er niets aan de hand was. Toen ik hem vroeg om een geluidsopname te maken en die te beluisteren, wees hij dat idee ook van de hand. Over het volgen van een training zie ie : "Ik heb een boek." Niet veel later mocht de hond los in huis. Gevolg was dat ie niet alleen blafte, maar ook bij de voordeur heel agressief reageerde op voorbijgangers en de postbode. Vaak dreigde het dolle beest dwarst door de ruit naast de voordeur te rammen. Weer tipte ik de buurman, maar weer deed hij alsof er niets aan de hand was. Maar die
zelfde dag zag ik hem 's avonds met een dik stuk glas bij de deur bezig. Gelukkig was zijn vriendin wel aanspreekbaar. Ze gaf toe dat de hond voor overlast zorgde. Niet veel later was de hond weg.
Ik kwam op deze herinnering toen we gisteren naar een aflevering van De rijdende rechter keken. De kwestie betrof een jongeman, die er twee Mechelse herders op nahield. Er waren klachten over de beesten. Hij gedroeg zich precies zoals toen onze buurman : ontkennend. Volgens zijn buren (eisers) zorgden de beesten voor erg veel overlast, in de vorm van blaffen, stank en voelden zij zich bedreigd vanwege het agressief reageren van beide honden tegen o.a. voorbijgangers. De jongeman was 4 dagen(!) in de week niet thuis, vanwege werk in Duitsland. De honden verbleven dan buiten in een schuurtje met vrije uitloop in de tuin. Daar deden ze hun behoefte en 'vermaakten' zij zich. Zijn vriendin kwam dagelijks even kijken. Ook hier weer iemand die honden neemt, maar vaak afwezig is. Gelukkig voor de buren kon de rechter aan den lijve ondervinden hoe die herders zich gedroegen. Een meneer met een hondje kwam tijdens het kennismakingsgesprek voor de woning voorbij. De beide herders gingen volledig uit hun dak en de jongeman kreeg zijn honden niet meer onder controle. Gelukkig waren ze aangelijnd, anders was dat hondje niet meer in leven geweest. Ze beten
zelfs hun eigen baas! Later, tijdens de uitspraak, bleek dat de honden op een dag zo'n 70 keer blaften en dat het geluid boven de 80 decibel ging. De uitspraak van de rechter was conform mijn gedachte : de honden moesten weg, omdat ze boven de eigenaar uitgegroeid waren, hij ze niet die aandacht gaf die ze nodig hadden en dat de beesten voor veel te veel overlast zorgden. Dat wordt dus verhuizen.
Ik vond de jongeman net als onze buurman in Schoonhoven alles behalve eerlijk overkomen. Als je vier dagen achtereen niet thuis bent, kan je enkel vertrouwen op uitspraken en/of beeld- /geluidopnames van anderen. Maar hij reageerde telkens alsof ie alle dagen de hele dag thuis was bij zijn honden. Maar ja, zo lang je een probleem ontkent is er geen.
Fenna is hier een keer door dergelijke honden opgejaagd. Gelukkig vluchtte ze vanuit het bos naar huis. Ze was ongedeerd. Ook deze eigenaar was niet aanspreekbaar. Erger, hij ging er vlug vandoor.

donderdag 25 februari 2021

Positieve ouders

Vandaag raakte ik in gesprek met een jonge moeder. Uiteraard ging het over de thuissituatie; thuis werken met jonge kinderen om je heen. Het deed me goed te horen hoe deze moeder met de situatie omgaat. Ze was weliswaar de coronamaatregelen beu, maar ze doet er van alles aan om het thuis voor iedereen leuk te houden. Ze was nu aan de wandel met kaar kids, zodat haar man even in alle rust zijn werk kon doen. Ze was zich er heel erg van bewust, dat hun kinderen voorgaan. Eerst de kids, dan het werk. Ze toonde geen enkel begrip voor ouders, die hun kinderen maar lastig vinden en klagen over drukte in huis. "Dan hadden ze maar geen kinderen moeten nemen", zei ze. Oké, het was allemaal helemaal in mijn / ons straatje. Misschien deed het me extra goed, omdat ik te vaak andere geluiden hoor. Negatieve opmerkingen. Van ouders die constant zeuren en klagen over hun kinderen. Aan die kids mankeert niets : the kids are allright.

Coronacijfers opleuken in Dronten

 Het grootschalig testen van mensen hier in Dronten is alles behalve een succes. Van de ruim 40.000 inwoners zijn er volgens de GGD 6.700 getest. Het betreft geen zuivere telling, want ook niet genodigden en niet inwoners zijn erbij opgeteld. Om de boel wat op te leuken alsof het een succes is. De testlocatie zelf is een oase van rust.
De GGD weigert openheid te geven omtrent het hele testcircus inclusief de betrokken partijen. Vragen als wat wordt er met mijn gegevens gedaan, wie krijgen die en wat gebeurt er met de resultaten worden niet beantwoord. Het is wat ons betreft een soort stiekem circus waarmee de heren Rutte en De Jonge ongetwijfeld goede sier wil maken om hun beleid te onderbouwen. Het wordt tijd om met dit coronacircus eens op te houden. Bescherm ouderen en zwakken en doe verder gewoon, zoals bij al die andere griepgolven.

Rennend poepen

 Nog maar even over een poepende hond. We hebben een tijdje iemand gezien in een scootmobiel met een rottweiler eraan vastgeknoopt. Meneer reed in een fors tempo over de stoep en het arme beest er achteraan. Als de hond moest poepen of plassen deed ie dat al rennend. Meneer had geen zin om even te stoppen. We vonden het vooral sneu voor de hond, die was zichtbaar op leeftijd. Tja, en dan die keutels op de stoep.
Ik heb die meneer een keer gesproken, maar de situatie rond zijn hond was niet bespreekbaar. Een paar maanden later kwam ik de man weer tegen. Zonder hond. Hij vertelde dat de hond was overleden. Mijn eerste gedachte was : "Gelukkig." Meneer wilde geen andere hond nemen. Weer dacht ik : "Gelukkig."

Zomeroutfit

In Zwitserland wil men af van het AstraZeneca vaccin. Het is te onbetrouwbaar en de bijwerkingen kunnen soms erg heftig zijn. Voorstanders zeggen doodleuk : doodgaan is erger. 😒 In het algemeen is het overlijden van 4% van gevaccineerden als een acceptabel percentage genoemd. Het lijkt wel Russisch roulette.

Als we voorlopig niet meer op pad gaan met de bus, haal ik de kussens en de gordijnen eruit. Als gordijnen gebruiken we dan de douche versies. Die houden geen vocht vast.
Vanwege het fraaie weer heb ik vanmiddag de douchegordijnen verwijderd en vervangen door de gewone, verduistering exemplaren. Ik heb ook de kussens van de banken er weer ingelegd. Het spul heeft een paar maanden op de vliering gelegen. Lekker droog en warmer dan in de bus. Als we onverhoopt weg zouden willen, dan rest enkel nog de matrasjes en het standaard losse spul. Onder dat laatste valt de gewone bagage, zoals kleding, etenswaar en het beddengoed inclusief de topmatras. En natuurlijk onze fietsen.

Het kwam ervan

Al die keren dat ik het zag, heb ik wijselijk mijn mond gehouden. Ik hield het beperkt tot een 'Goede morgen!'. Maar vanmorgen kwam het er toch van. Eerder schreef ik over een meneer met twee grote bouviers. Prachtige beesten, daar niet van. Helaas is meneer te lui om te lopen met zijn honden. Dus staat hij soms minuten lang te wachten op een plek bij een gazon. Totdat de beide beesten hun behoefte hebben gedaan. Meneer ruimt de flinke hopen niet op, maar gaat subiet weer richting huis. Als ie nou 50 -60 meter doorloopt, is ie met z'n honden in het bos. Daar hoef je de poep niet op te ruimen volgens de regelgeving van de gemeente. Maar dat is te ver of te vermoeiend. Meneer is zeer goed ter been, want ik kom hem soms tegen hier in het dorp.
Vanmorgen was het weer het geval. Maar dit keer kon ik me niet meer inhouden. Misschien omdat meneer zich met zijn rug naar mij toekeerde toen hij mij zag aankomen. Zo van "ik zie even niemand". Meneer weet best wel welke de regels hier zijn. Beide honden zaten dit keer tegelijkertijd op het gazon, waar Fenna en ik vaak met de bal spelen, te poepen. Na een vriendelijke begroeting, draaide hij zich om en groette terug. Toen zei ik : "U moet die poep wel opruimen, meneer. Of 50 meter doorlopen naar het bos." Hij draaide zich direct weer om. Dat is voor mij ook een antwoord. Maar goed, hij weet nu hoe ik erover denk. Anderen klagen ook over zijn gedrag, maar durven / willen niets zeggen. Maar ja, ik ben nu eenmaal geen binnenvetter. De gemeente heeft m.i. een goede regeling voor het uitlaten van honden, al zou ik graag handhaving ervan willen zien.
 

woensdag 24 februari 2021

Oranje Leeuwinnen

Vanavond spelen de Oranje dames tegen de Duitse Mädels.  Wat mij direct opviel was, dat ook bij de dames de keeper eerst wacht totdat er een tegenstander voor haar neus staat, alvorens de bal weg te trappen. Aan de andere kant vind ik het spel van de dames wel leuker om te zien. Leuker dan dat van menig mannenelftal met hun hobbelpaardvoetbal.
Als ik het over Duitse meisjes heb, dan denk ik aan Conny Froboes van Zwei kleine Italiener. Mijn zus had van haar zo'n grote zwartwit foto op haar kamer hangen. Van de kauwgom, dacht ik. De naam stond met sierlijke letters afgebeeld. Ik denk dan ook aan Heidi Brühl en Caterina Valente. Later was ik meer gericht op het Engelstalig genre. Ik herinner me nog wel Juliane Werding, Nicole en Nena. O ja, en Nina Hagen.
Als de Oranje Leeuwinnen spelen, geeft een benzinestation hier extra korting. Daar trappen wij niet in, want die korting gaat op aan het brandstofverbruik om bij die pomp te komen. Het is nu rust. De stand is in evenwicht : 1 - 1.
Stimmen im Wind. Midden jaren 80 was het. Een nogal drukke periode, waarin ik van de Rabobank naar de Belastingdienst ging en vervolgens naar Olivetti en daarna een paar adviestrajecten en interim management deed. Waarom Juliane Werding? Niet alleen vanwege het liedje, maar ook vanwege een voor mij opvallend adres van de fanclub. Die was namelijk gevestigd in Ratingen. In die plaats heb ik als jochie samen met een schoolvriendje en diens ouders mijn eerste vakantie in Duitsland gehouden. Dus dat was niet zo moeilijk om te onthouden. Op naar de tweede helft.

Andere covid-geluiden

Zoals gezegd volg ik juist niet het advies van de overheid. Ik probeer me telkens weer een compleet beeld te vormen van de problematiek, het overheidsbeleid, de gevolgen ervan en de risico's. Er zijn ook artsen die bezwaren hebben tegen de manier waarop het beleid gevoerd wordt. Ze zijn verenigd in een stichting genaamd Artsen Covid Collectief. Ze worden nauwelijks in de media genoemd, laat staan gehoord. Dat vind ik jammer. Dit kabinet presenteert zijn mening alsof er geen enkel alternatief zou zijn. Er wordt ook erg geheimzinnig gedaan over het aantal doden na vaccinatie. Als ik dan zie dat de meeste van onze leiders zelf geen gevolg geven aan hun eigen regels, dan roept het bij mij herinneringen aan het boekwerkje met de titel Animal Farm van George Orwell op. 

Opvoedingsdeformatie?

Wat dagen geleden had ik het over karaktervorming. Ik kwam toch weer op mijn eigen opvoeding terecht, die mede bepaald heeft hoe ik geworden ben. Vanwege het feit dat ik mezelf vaak een vreemde eend in de bijt voel, heeft dat volgens mij ook te maken met mijn opvoeding. Zeg maar een Peking eend in Nederland. Die zijn er om gegeten te worden. Niet alleen letterlijk.
Ik ben hier in Nederland geboren, maar al vroeg kwam ik erachter dat ik geen Nederlander ben. Niet alleen vanwege de pesterijen. Thuis werd vaak gewaarschuwd, dat we ons netjes moesten gedragen en niet te worden als die brutale Nederlandse kinderen. Achteraf vreemd, want ik ben toch zeker ook een Nederlands kind? Ik zou toch bij hen moeten horen. Mijn lieve moeder heeft wat dat betreft te veel vanuit haar eigen achtergrond geredeneerd. Zij was in Indië geboren. Zodoende kreeg ik het gevoel mee anders te zijn. 
Een gevoel dat ik overigens wel goed bij mij vond passen; ik ben anders. Anders dan de gemiddelde Nederlander, ook al ben ik hier geboren.
Mijn Indische genen en de sturende opmerkingen van mijn moeder maakten mij wat in de war. Met gevolg, dat ik vaak over 'die Nederlanders' of 'die Hollanders' spreek. Terwijl ik er zelf nota bene ook een ben.😁
Ondanks dat ben ik wel anders. Ik heb dat anders zijn altijd als een voordeel gezien. Het heeft mij veel goeds gebracht. Ondanks dat ik constant de drang heb te verkassen. Maar waarheen, dat weet ik nog steeds niet. Oké, Curaçao. Toch denk ik dat mijn puberteit daar op dat mooie eiland ook een bijdrage geleverd heeft aan het gevoel wat ik eraan overgehouden heb. Daar op dat eiland voelde ik me op mijn gemak.

Keukenkast ophangen

Nadat vanmorgen  het setje met ophangbeugels is bezorgd, ben ik maar gelijk aan de slag gegaan in de badkamer. Ik moest daar eerst twee legplanken leegmaken en verwijderen. Die zijn daar zo'n 8 jaar geleden geplaatst en begonnen lelijk te worden. Ook het aanzicht van al die spullen was niet bepaald aantrekkelijk. Maar ja, je weet hoe dat gaat. Als het er eenmaal zit, dan ga je het niet zo snel veranderen.
Nadat de planken verwijderd waren, heb ik de (verstelbare) montagebeugels in de kast gemonteerd. De montage verliep vlotjes, maar,
naar later zou blijken, niet helemaal correct.
Vooraf heb ik de ophangpunten op de muur bepaald. Ik wilde de gaten per se in de voegen hebben. Zo blijven de wandtegels gespaard. Toen we samen de kast gingen ophangen, bleek dat de beugels 4 mm te ver naar achteren geplaatst waren. De kast kwam zodoende, na helemaal aandraaien van de beugels, met de bovenkant niet helemaal tegen de muur. Ik had geen zin de beugels
zo'n klein stukje te verplaatsen, omdat de schroefgaten dan te dicht bij elkaar zouden komen. Daarmee zou ik het risico op het barsten van het hout (geplastificeerd spaanplaat) vergroten. Ik heb het opgelost door aan de onderkant van de kast een lat van dezelfde dikte (4 mm) tussen de kastrand en de muur te plaatsen. Dankzij de verstelbare beugels hangt de kast nu waterpas en stevig tegen de wand.
Het geheel oogt aanzienlijk beter dan de twee legplanken. Klus geklaard. Er is minder ruimte dan voorheen, maar dat is geen probleem. Sonja mag de spullen nog eerst even 'opschonen', voordat ze in en op de kast gaan. Onder de kast komt nog een legplank. Maar dat doe ik een andere keer.

Zwakke Wifi

Vanwege een zwak Wifi heb ik maar met de provider een test gedaan. Hoewel de meterkast waar het modem zich in bevindt vlakbij is (tegen de huiskamer aan), is het signaal op de begane grond inclusief de woonkamer nogal zwak. Op zolder is het helemaal naatje. Na wat testwerk op afstand kreeg ik het aanbod een wifi versterker te kopen á € 140 of gratis twee kleine versterkers verstrekt krijgen. De keus was niet moeilijk : gratis en hopelijk niet voor niks.
Het was interessant te zien hoe men op afstand het modem aan het kalibreren was. Dat gebeurde via dummy downloads. Ik kon zien hoe snel het ging en hoe sneller. Het geeft maar weer aan, dat de digitale snelweg hier en daar flink geknepen wordt. De hogere snelheid is een kwestie van de kraan wat verder opendraaien. Maar daar moet wel voor betaald worden.
A.s. vrijdag komen de beide versterkertjes binnen. Hoop ik. He tis overigens niet zo, dat we hier met wachttijden zitten. Dus geen koppen koffie durende transporten van data over de lijn. We kunnen gewoon' werken op de computer en de telefoon doet het ook goed. Al is wel te zien, dat het signaal zwak is. Met name op zolder.

Ongewenste toestanden

Toen ik via een webshop twee montagebeugels wilde kopen voor de kast die we gisteren gekocht hebben, kreeg ik plots te maken met betaalproblemen. Het lukte me niet meer om via Ideal te betalen. Ik heb van alles en nog wat geprobeerd, maar telkens kreeg ik de mededeling, dat de verbinding niet correct zou zijn. Ik gebruik namelijk al jaren een reader met een kabeltje. Tot vorig weekend kon ik wel via Ideal betalen. Het vreemde was, dat ik met dezelfde aansluiting wel kan telebankieren. Ik heb de software opnieuw gedownload en later ook nog die van de browser die ik gebruik. Ook nog een ander kabeltje ingezet, maar niets hielp. Het telebankieren lukte in alle gevallen wel nog steeds.

Vanmorgen heb ik de bank maar gebeld. Wat bleek? Ik moest zonder kabeltje de reader gebruiken! Er was wat softwarematig veranderd, zonder dat ik het wist. Er was ook geen bericht gestuurd over de verandering. Lekker dan!
Vanmorgen kreeg ik de bestelde ophangbeugeltjes bezorgd. Toen er aangebeld werd, zag ik de bezorger met een grote doos. Ik dacht nog : "Wat is dat nou?" Na ontvangst bleek het setje beugels in die grote doos te zitten met opvulling. Ik voelde me wel een beetje schuldig vanwege al dat papier en karton. Het milieu wordt toch weer extra belast.

dinsdag 23 februari 2021

Stemmen winnen?

Volgens mij zal dit kabinet voor de verkiezingen zich plots populair willen maken, door ons meer vrijheden te schenken. Velen zullen daarin meegaan en weer op deze afbraakpartijen stemmen. De afgelopen periodes met de VVD hebben geleid tot een enorme afbraak op allerlei gebied. Met als klap op de vuurpijl het coronabeleid, dat velen de afgrond ingejaagd heeft. En dan toch weer op de VVD, het CDA en de CU stemmen? Het al toch niet? Ik ben benieuwd hoe deze partijen gaan reageren op de wens van de bevolking (ruim 80% is voor), de gezondheidszorg uit het verdienmodel te halen. De komende weken kan het gebeuren dat partijen als een blad aan de boom hun visies veranderen. Tot na de verkiezingen natuurlijk.

Pakketbezorging

Er wordt erg veel geklaagd over de bezorgers van pakketten. Ze gaan slordig met de pakketten om (gooi- en smijtwerk scheelt tijd), vertrekken soms snel na aangebeld te hebben (mensen zijn wel thuis) of leggen / gooien het pakket in de tuin; hoppa, weg ermee!
Het begint ermee, dat bezorgers onder veel te grote tijdsdruk staan. Elke minuut telt. Ik heb met een aantal van hen gesproken. Alleen een oudere man, die nog een jaartje moest werken alvorens hij met pensioen kon had maling aan de bezorgplanning. Hij vertelde mij hoe zeer hij (transporteur) net als andere bezorgers onder tijdsdruk stond. Hij zei, dat ie geen zin had om in het laatste werkjaar stress op te lopen; "ze bekijken het maar op kantoor!" Daar, op kantoor, kon men met behulp van een speciaal programma de chauffeurs tot op de minuut volgen. Bij tijdoverschrijding wordt ie gebeld om tot spoed gemaand te worden. Big brother is watching you! Ik heb ook een stel meegemaakt, dat wel gestrest overkwam. Haast, haast, haast! Vlak voordat ik mijn werk als postbezorger beëindigde, kreeg ook ik te maken met een geautomatiseerd systeem, waarin ik moest aangeven dat ik een poststuk had bezorgd. Want dat moest vanaf de start binnen een bepaalde tijd gebeuren. Daar heb ik dus niet een mee hoeven doen.
Aan de andere kant zijn er de ontvangers. Mensen die niet thuis zijn, terwijl ze vaak weten, dat hun bestelling bezorgd wordt. Ze hangen ook geen briefje op met alternatieve adressen voor aflevering. Lekker gemakkelijk dus. Maar o wee als hun pakketje niet bij hen thuis klaar ligt.
Er zijn ook ontvangers die koopziek zijn. Die weten niet eens meer dat ze iets gekocht hebben. Die krijgen een pakketje en roepen pas na het openmaken : "O ja, dat heb ik een keer besteld!" Als zo'n pakketje zoek zou raken, wordt het niet eens gemist.
Kortom, het zou aanzienlijk minder klachten opleveren, wanneer de bezorgtijd verruimd zou worden en ontvangers thuis zouden zijn.

Lawaai of muziek?

Het motorgeluid van de 2,5 diesel van de bus is geregeld onderwerp van discussies op fora. De meesten willen de geluidsoverlast in de cabine bestrijden met isolatie in de vorm van antidreunplaten en dergelijke. Bij een bus als die van ons zou je het beste het schot tussen de cabine en de motorruimte en de vloer in de cabine isoleren. Zomers geven die beide kanten ook relatief veel warmte af van het blok. Het isoleren van het brandschot is nauwelijks mogelijk. De wand is heel lastig bereikbaar.
Ik las ook een paar keer een opmerking, die mij aansprak. Die wees op het prachtige geluid van een bruut motorblok, dat al brullend het voertuig met zijn last over de wegen over heuvels en/of bergen sleurt. Weer anderen overstemmen het motorlawaai door het volume van de muziek in de cabine wat omhoog te draaien. Tja, voor de een is het lawaai, voor de ander klinkt de ploeterende diesel als muziek in de oren.

Een keukenkast ophalen

In onze badkamer hebben we een tweetal legplanken, die boven de wasmachine zijn geplaatst. We kijken daar al een aantal jaar tegenaan en hoewel het er opgeruimd oogt, wilden we de spullen uit het zicht halen.
Ik heb de ruimte opgemeten en stelde vast, dat een kast met een standaard afmeting zou kunnen passen. Er is daar ruim 1 meter ruimte en de hoogte is ook een meter.
Op het roemruchte Marktplaats kwam ik zo'n witte tweedeurskast tegen. Voor een kleine vergoeding mocht ik hem komen halen. We vertrokken daarom vanmorgen in de bus richting Steenwijkerwold. Na een stukje over de A6 richting Emmeloord ging het vervolgens binnendoor richting Steenwijk. Een leuke rit door het polderlandschap. Met om ons heen plaatsen als Markenesse, Blokzijl, Vollenhove en Muggenbeet. De bus genoot er ook van, want we hoorden het 2,5 liter dieselblok op een tevreden toonhoogte brommen.
Op het adres aangekomen, stond de kast al klaar in de gang. Ik had geschreven, dat we ergens tussen half elf en twaalf uur zouden arriveren. Het was nog geen kwart voor elf. Mooi op tijd. Ik gaf de verkoopster een biljetje en samen tilden we de kast in de bus. Hoppa! Wat is die bus toch handig. Weer thuis zagen we dat de kast geen ophangsysteem heeft. Er waren wel gaten aanwezig, die door de fabriek aangebracht zijn. Dus heb ik maar via het www een set verstelbare ophangbeugels gekocht, die normaal bij zo'n kast horen. Het is dan wel weer €10,- erbij, maar dan nog hebben we een mooie kast voor relatief weinig.
Zodra de beugels binnen zijn, kunnen we weer aan de slag.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

We zijn er behoorlijk goed in. Telkens weer net een stapje te ver gaan. Grensoverschrijdend doen en laten. Door roodlicht gaan, net sneller rijden dan toegestaan is, afval dumpen of niet scheiden enzovoort. Lak hebben aan de regelgeving en dus ook wat betreft de coronaregels.
Afgaande op datgene wat ik nu weet van de situatie rond het virus, zou ik graag weer terug willen naar een gewone toestand. Een toestand waarin we weliswaar rekening houden met het virus, maar veel minder van bovenaf opgelegd. Op naar burgerlijke ongehoorzaamheid. Alles weer open en je vrijuit bewegen. Laat de overheid maar met z'n coronaspeeltje bezig blijven en achter de feiten aanhollen. Ik heb wel wat beters te doen, dan mijn herfstjaren in een kooi te slijten.  De maatregelen leiden niet tot een waarneembare daling van het aantal besmettingen. Het is een telling achteraf, dus net zo zinloos als het testen. 

maandag 22 februari 2021

Het geluid van de steel guitar

Mijn ouders hadden een aantal lp's met muziek van o.a.  steel guitar virtuoos Rudi Wairata en George de Fretes. Dus hoorde ik al op jonge leeftijd het geluid van gitaren en de steel guitar. Zeg maar gerust bijna dagelijks. Dus met de (havermout)paplepel ingegoten. Een oom van mij speelde ook gitaar en steel guitar. Oom Henk gaf ook muziekles. Tel daarbij op de opkomst van de pop muziek en mijn voorkeur voor country & western en zie ik werd overspoeld door die snaarinstrumenten. Begin jaren 60 hoorde ik een Japans liedje, gezongen door Kyu Sakamoto (even opgezocht). Het werd wereldwijd een enorme hit. Ik verstond er geen kl- / J-ap van, maar het klonk nogal melancholiek in mijn toen nog jonge en goede oren. Gelukkig kwam er later een Engelstalige versie, die o.a. door de Blue Diamonds gezongen werd. Zelfs (jakki!) in het Duits! De Engelstalige gaf een haast letterlijke vertaling van het origineel zei men, want ik kende nog steeds geen Japans. Mijn zelfstudie Japans voor dummies bleef beperkt tot een 'sayonara', toen ik het boek bij jet oud papier gooide. Ik moest nog langer wachten, totdat ik in de muzikale omlijsting ook een steel guitar hoorde. Engelstalig en een steelguitar. Voor mij de beste cover van Suki Yaki : 

Holle ruimte

Opvallend dat het supermarktpersoneel zo gezond blijft. Vanmorgen heb ik de bekleding van de schuifdeur even verwijderd. Zo kon ik wat gemakkelijker bij het portierslot komen. Het slot draaide erg stroef en ik wilde weten waarom. Toen ik de bekleding verwijderd had, viel mij direct de kale, holle ruimte op. Er lag een stukje isolatie, dat was alles.
Ik heb eerst het slot weer soepel gemaakt. Ik heb het zo goed en kwaad als het ging in die kleine ruimte schoongemaakt. Daarna heb ik al bewegend  de scharnierende punten gesmeerd. De boel ging merkbaar soepeler werken. Toen ik het slot met de sleutel probeerde, voelde ik een hemelsbreed verschil.
Weer binnen heb ik achter mijn laptop plaatsgenomen. Ik heb even een oproepje op het www geplaatst, om aan een restant isolatiemateriaal te komen, bedoeld om in het portier te plaatsen. Er zijn weliswaar veel koudebruggen in zo'n portier, maar alle beetjes helpen. Al was het maar om geluiden te dempen.

Loco por ti

Begin jaren 70. Volgens mij was ik nog niet naar Amsterdam vertrokken. Leuk nummer met een lekker tempo. Ik had de single gekocht. Een gele hoes met een zwarte rand. Hier is ie in het roze afgebeeld.

zondag 21 februari 2021

Verborgen verleden

Soms zie ik daar een aflevering van. Erg interessant om een zoektocht van iemand, bekende Nederlanders, te volgen. Vaak met verrassende uitkomsten. Zo zag ik laatst Danny de Munck op zoek gaan naar zijn voorouders. Hij ging met hulp tot in 1700 terug in de tijd. Uiteindelijk kwam hij ook in een meer recent verleden terecht. Hij vernam toen wat zijn overgrootvader van zijn oma's kant heeft moeten doorstaan en ondergaan tijdens zijn gevangenschap in het Nazi Duitsland. Hij was een communist en was als politiek gevangene in Dachau vastgezet. Danny vertelde dat hij nooit een goede band met zijn oma heeft gehad. Ze was nogal gesloten. Maar nu weet hij waarom dat was. Vanwege de lijdensweg die zij heeft moeten afleggen in het verleden. Danny begrijpt zijn oma nu veel beter.
Zelf heb ik ook vanwege mijn graafwerk in het verleden veel meer begrip gekregen voor mijn ouders en grootouders en hun doen en laten. Je wordt gevormd door datgene wat je geleerd en/of meegemaakt hebt. Iemand schreef daarover het volgende :

"Karakter wordt namelijk ook gevormd zolang je leeft. Het is jouw persoonlijkheid, jouw identiteit, de manier waarop jij je gedraagt in het leven. Karakter is datgene dat stabiel is in je gedrag, zoals iemand gewoonlijk is en wat iemand onderscheidt van anderen. De persoonlijkheid of het karakter, is niet alleen biologisch bepaald maar ook sociaal. Karakter is een geheel van aanleg (erfelijkheid, constitutie)en verworvenheden (omgeving, opvoeding) dat zich ontwikkelt en steeds verandert onder invloed van het biologische rijpingsproces dat iedereen meemaakt (puberteit, volwassenheid, menopauze enz) en van de persoonlijke ervaringen die je meemaakt en ondergaat.
Zo kan iemand die 'van karakter' weinig zelfvertrouwen heeft (vooral bepaald door de opvoeding/omgeving) door 'hard eraan te werken' middels scholing/therapie een ander karakter krijgen, waarin diegene zelfbewust wordt en daardoor ook meer zelfvertrouwen krijg. Het oorspronkelijke karakter kan dan zelfs helemaal verdwijnen.
Ik was vroeger bijv. als kind erg verlegen, té zacht en daardoor gevoelig en kwetsbaar. De tijd en de maatschappij hebben mij veranderd in een persoon, die meer weerbaar is geworden. Ben zelfbewust en mede door mijn werk en ervaringen ben ik gesterkt in het feit, dat ik er mag wezen en ook serieus genomen wordt. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik ooit verlegen geweest ben. Tóch blijf ik diep van binnen mijn gevoeligheid houden en kan bij mooie muziek gewoon mijn tranen laten lopen, omdat dat me altijd iets doet. Dit zijn zo van die karaktertrekken die mijns inziens nooit veranderen. Er zijn altijd elementen in je ware inborst die je namelijk niet kunt veranderen volgens mij."

Ik vind deze uitleg heel herkenbaar. Vandaar dat ik hem gekopieerd heb en hem hier ventileer. Even in het verleden kijken om mensen beter te kunnen begrijpen.

Het is lente!

Wat mij betreft is het vandaag, 21 februari 2021, lente geworden. We maken al jaren mee, dat winters korter duren. Afgelopen week zei een weerman van RTL4 dat de seizoenen met ongeveer een maand verschoven zijn. Die mening deel ik met hem. Dus is het vandaag de start van de lente. We moeten ons helaas wel erg inhouden. Men heeft ons veel beperkingen opgelegd. Natuurlijk zouden veel mensen graag willen feesten, zoals minister Grapperhaus. Of sporten zoals de heren Jetten en Hoekstra. Of gewoon
weer fysiek contact maken, zoals Rutte, het koninklijk paar en een aantal RIVM mensen dat gewoon doet. Of naar de kerk gaan, zoals minister Bijleveld. Of gewoon geen mondkapjes dragen, zoals veel hotemetoten onder elkaar. Maar nee, dat zit er voor ons, klootjesvolk, helaas niet in. Wij zitten daarvoor te laag in de hiërarchie. Als wij een overtreding begaan volgen er klappen, boetes en soms een strafblad. Hopelijk komt er snel een Nederlandse lente. Misschien na de verkiezingen.

zaterdag 20 februari 2021

Doe niet als

 de rijken en politici, luister wel naar ze. Die mening is hen toegedaan. Bill Gates is ook zo'n typisch links figuur. Links lullen en anderen naar zijn hand willen zetten (Great Reset) en ondertussen zelf rechts vangen en het tegenovergestelde doen.

 

In Duitsland heeft men een helikopter ingezet om kinderen en hun ouders van het ijs te jagen. Als Duitsers een uniform aan hebben, worden ze nog steeds vervelend. Wanneer wordt een Panzer Division ingezet? Gelukkig was het niet in Rusland, dus geen sancties voor Poetin dit keer.

Fact check?

Vanwege de noodtoestand in Texas vroegen Texanen zich af, waarom president Joe Biden geen hulptroepen (National Guard)stuurt. Hoewel het slechts een vraag is, dook een Fact Check instantie er direct bovenop. "Joe  Biden treft geen enkele blaam, want de gouverneur moet dit regelen", aldus de fact checker. Grappig, want toen er rellen in diverse steden waren, kreeg Trump de schuld omdat hij geen National Guard wilde sturen. Op die berichten heb ik geen soortgelijke Fact check correctie gezien. 😕

Ik begin me toch wat zorgen te maken. Zorgen over de ouderen die al dan niet onder (zachte) dwang gevaccineerd worden. In een Berlijns tehuis zijn 6 of misschien zelfs 8 ouderen na vaccinatie overleden. In Bielefeld zijn zeven oudere mensen overleden na vaccineren. Daar zijn ook meer dan 30 gevaccineerden toch besmet geraakt (iets wat ik vanwege andere berichten al verwachtte). Waarom worden dergelijke gevallen buiten de reguliere pers gehouden? Waarom komt er geen duidelijkheid over al die overlijdensgevallen? Waarom blijft men roepen dat het niets te maken heeft met vaccineren? Door mensen informatie te onthouden, kunnen zij geen juiste beslissing nemen.
N.B. Als ik zo'n bericht in het Nederlands lees, ga ik eerst op zoek naar een originele versie ervan.

Extra contactdozen

Nee, het gaat niet over uitbreiding van het aantal vrouwelijke telemarketeers. Al zijn de meesten best wel aardig. Vorig jaar heb ik het vermogen van de Senseo gehalveerd, zodat we dat apparaat ook in de bus kunnen gebruiken. Zonder dat er stoppen doorslaan. Zo'n extra elektrisch apparaat heeft uiteraard ook een contactdoos nodig. En die hadden we dus niet. Tenminste, niet zo dicht bij het apparaat. Er staan twee machines op het aanrechtje : de Senseo en de waterkoker. Beide hebben een vrij kort snoer. De waterkoker spant de kroon. Toen ik de camper aan het schoonmaken was, heb ik even wat staan brainstormen over de aansluiting van de beide apparaten.
Onder de overkapping was het rond het middaguur al 20 Celsius! Dus daar heb ik in gezelschap van Fenna wat zitten prutsen. Gezellûg!
Het resultaat van mijn overpeinzingen is een kort verlengsnoer met een blokje met drie geaarde aansluitingen. Een extra is nooit weg. Het blokje zelf heeft ook een schakelaar. Van het blokje heb ik eerst het snoer op maat ingekort. Dan kan ik het beter wegwerken. De gegoten stekker heb ik vervangen door een los exemplaar. Met behulp van twee stripjes die ik op het blokje geschroefd heb, heb ik het geheel tegen de houten lijst van het 'keukenraam' geschroefd. Het rolgordijntje kan er mooi achterlangs. Natuurlijk heb ik vooraf de behuizing goed gecontroleerd, om te voorkomen dat de schroefjes onder spanning komen te staan of iets zouden doorboren. Ze staan op afstand van de bedrading en aansluitingen. Veilig dus. Het kort stukje snoer heb ik vastgezet, zodat het wat netter staat. Sonnepon zal ook wel blij zijn na het gedoe van vorig jaar.

Dom kijken en goed luisteren

Ik mag dan veel op het www plaatsen, maar dat is voor een partij als Google nog te weinig. Dus krijg ik stiekeme vragen, die erop lijken alsof Google met mij mee zou denken. Vanwege de extra beveiliging bijvoorbeeld. Maar daar trapt Willempie dus mooi niet in. Het zal me niet verbazen wanneer Google die info allang heeft, hoor. Maar op deze manier wil hij het legaliseren.
Dom kijken en goed luisteren was een advies, dat kreeg ik een keer van een verstandig iemand toen ik pas begon met werken. Ik heb het sindsdien met succes, groot succes zelfs, toegepast. Vanwege het succes heb ik het advies menig keer doorgegeven. Maar niet altijd met succes. Een advies kan je overnemen of naast je neerleggen. Dus wat de regering roept : Volg altijd het advies van de overheid op, deugt niet. Weer zo'n manier om een advies tot een soort wet  te maken. 
Kijk, ik pruts dan wel veel, maar ik ben geen lasser en ook geen fiets-, motor- of automonteur. Ook helemaal geen cv-monteur, loodgieter of
elektricien. Zo zijn er nog heel veel meer beroepen waarvan ik misschien wel wat weet, maar eigenlijk ook niets. Om die reden kijk ik dom en luister ik goed, wanneer de echte vakman bezig is. Ik onderbreek hun toelichtingen niet met opmerkingen als "Ja, maar...." of "Nee, dat is niet zo" en meer van dat soort betweterige reacties. Dom kijken en goed luisteren, daar heb ik zelf veel profijt van gehad. Net zoals van mijn Japanse aanpak. Want er zijn ook vaklui die het niet zo nauw nemen met kwaliteit. En ja, ik heb ook veel geleerd van mijn eigen fouten.

vrijdag 19 februari 2021

In de bres

 Als kind maakte ik mee, dat in geval van ruzies met leeftijdgenootjes soms moeders kwamen opdraven. Die namen het dan voor hun kind op tegen het andere kind. Iets wat ik mijn moeder nooit heb zien doen. Zo klein als wij waren, losten wij zelf onze probleempjes met andere kinderen op. Zo hadden we ruzie en zo waren we weer dik met elkaar. Zo ging het.
Later hebben wij ons als ouders ook nooit bemoeit met ruzies van onze kids met leeftijdgenootjes. Die lossen ze zelf maar op. Tenzij er iets bijzonders gebeurde, zoals toen een van onze kids opgelicht en een ander op de basisschool mishandeld werd. Maar voor de rest : zoek het zelf maar uit.
Ook later, toen ze volwassen waren geworden bemoeiden wij ons niet met hun zaken. Nog steeds niet. Daar zijn ze immers al oud en wijs genoeg voor.
Toch zijn er nog steeds ouders / moeders, die zich nog steeds met kwesties van hun inmiddels volwassen kind bemoeien. Ik bedoel dus echt bemoeien en dus niet vriendelijk informeren. Is het dan vreemd dat ik denk : "Waar bemoei jij je eigenlijk mee?"

In de kou gezet

En weer vindt het OM de toestand van een dader belangrijker dan die van zijn slachtoffers. Ik doel op die vader uit Ruinerwold, die zijn kinderen heeft geterroriseerd. De reden is dat de man een beroerte gehad heeft en niet mee kan praten. Hij kan fysiek wel zijn 'levenswerk' voortzetten. Voor mij weer zo'n voorbeeld, waarin ik de indruk krijg dat de rechtstaat niet meer bestaat. De slachtoffers, kinderen, zijn door het OM in de kou gezet.
Onze buur, Duitsland, zat afgelopen week ook in de problemen. Zo'n 30.000 windmolens draaiden niet, zonnepanelen waren bedekt met sneeuw en de capaciteit van de accu's liep met zo'n 20% terug. Ergo : wanneer er juist meer energie nodig is, is er veel minder. Weer wat geleerd over groene energie en lage temperaturen. Als de kou komt, word je met groene energie in de kou gezet.
In Texas zitten ook veel mensen in de kou. Volgens Bill Gates is de winterse ellende in Texas (geen water en energievoorziening) veroorzaakt door de mensen zelf. Ze zouden niet goed voor het milieu zorgen. Zijn uitspraak was een reactie op het verwijt van de Texaanse gouverneur, die zei dat de vergroening de oorzaak is. Windmolens werkten niet meer o.a. vanwege bevriezing. In Amerika is Texas koploper op het gebied van windenergie. Gates stelt zich in te zetten voor een beter milieu. Daartoe koopt hij o.a. erg veel grond op. Men verdenkt Gates ervan de wereld naar zijn hand te willen zetten, onder het mom van 'Bill Gates weet wat goed voor u is!'
Gates heeft onlangs al aangekondigd, dat de wereld meerdere vaccinaties nodig zal hebben in de strijd tegen Corona. Tja, er moet ook nog wel geld verdiend worden. En ik maar denken dat Gates geen medicus of viroloog is, maar een ordinaire miljardair die de schijn ophoudt het beste voor de mensheid te willen. Maar als ik de enorme massa daklozen en armen in Amerika zie, dan geloof ik Gates voor geen meter. Zo geloven ook veel mensen niet in windenergie.

Even opwarmen

Nu de buitentemperatuur stijgt, neemt ook merkbaar mijn enthousiasme en energie toe. De zon maakt het helemaal compleet. Ik ben een kijkje gaan nemen in de bus. Hoewel ik over het algemeen erg zorgvuldig tewerk ga, zag ik dit keer enige onzorgvuldigheden. Dat klinkt wat minder erg, dan het woord blunders. Want het waren wel blunders. Ik zag namelijk nattigheid op het aanrecht liggen. Ik schrok, want plots schoot mij te binnen, dat ik de drinkwatervoorziening niet winterklaar gemaakt heb! In de toevoerslang bevond zich nog wat water. Gelukkig lag de dompelpomp droog op het aanrecht in een washandje. Ik heb de slang alsnog doorgeblazen. Het pompje heb ik gelijk maar mee naar binnen genomen en hem even getest. Hij doet het nog. Normaal doe ik dat als we de wintermaanden ingaan. Maar vanwege plannen die wat bleven hangen, ben ik deze voorbereidingen glad vergeten. Eerlijk gezegd weet ik niet waar de nattigheid op het aanrecht vandaan gekomen is. De waterkoker en het reservoir van de Senseo zijn leeg. Het is ook niet uit het kraantje afkomstig, want het doekje in het wasbakje was droog.
Na het opruimen heb ik de bus even de sporen gegeven. Hij heeft gedurende zo'n 30 km rond de 100 km/uur (op een autoweg hoor) gerend. Het blok liep weer als een zonnetje. Met de komende weersverwachting is ie motorisch weer klaar voor een flinke rit. 



donderdag 18 februari 2021

Een oprechte, open huisarts

Een 'normaal' overlijden na vaccinatie?

Ventilatiekanalen gereinigd

in de badkamer
We spraken vanmorgen over onze mechanische ventilatie. Ik overwoog eerder de kanalen van dat systeem eens schoon te maken. Vandaag was het dan zover. Gelukkig is dit een kleine woning, met alleen een puntdak op de achterkant. Zodoende zijn de kanalen vrij kort. Ik heb toen maar de stofzuiger ingezet met een klein ovaal mondstuk met borstel op de steel.
Die steel kon ik slechts beperkt inzetten. In de badkamer kon ik hem wel gebruiken. Al borstelend en zuigend heb ik het rechte stuk kunnen ontdoen van stof. Een flinke hoeveelheid had zich aan de wand gehecht.
handig...
Na het rechte stuk (van metalen buis) moest ik op zolder zijn om daar bij het ventilatiesysteem, de motor, de rest van het kanaal te doen. Dat laatste deel is een flexibele aansluiting. Door de plooien in die flexibele slang bleef daar erg veel stof hangen. Eerst moest ik de stekker uit de wandcontactdoos trekken. Dat was wat gepriegel, omdat de geniale cv monteur van de firma F. een koperen leiding deels over de wandcontactdoos had aangelegd (foto rechtsboven). Ik heb daarna de slang
weinig ruimte
gedemonteerd en toen, zitten op mijn krent, de slang schoongemaakt. Dat was vanwege de hoeveelheid plooien een monnikenwerkje. Zowel de aansluiting van de badkamer als die van de woonkamer komen vrij dicht bij de afzuigmotor naar boven. Ik heb wel wat creatief  moeten werken, want de steel van de stofzuiger was ingeschoven net te lang. Dus heb ik eerst de losse steel met borsteltje erop in het kanaal gestoken en daarna pas de slang erop gedrukt. Dat was wel goed opletten geblazen, anders zou de steel pardoes in het kanaal kunnen vallen.
terugslagklep (open)
De ventilatie van het toilet is niet aangesloten op het mechanisch systeem. Dat was voorheen gewoon een open verbinding via een buis met de buitenlucht. We hebben daar een losse ventilator in geplaatst en op zolder, tussen de aansluiting van de metalen pijp en de flexibele slang een terugslagklep geplaatst. Het andere eind zit op de dak doorvoer van de pijp. Om daar bij te komen moest ik me wel als een slangenmens gedragen. De doorvoer zit onder het dakbeschot in een zeer kleine ruimte naast het trapgat. Voorheen voelde je de koude wind zo over je rug waaien tijdens de zit op het toilet. De pijp die daar uit het dak steekt is vrij kort.

Tijdens de schoonmaak viel het mij op, dat de terugslagklep minimaal opende als de ventilator draait. Er zit een trekveertje op, dat ervoor zorgt dat de beide klepjes weer dichtgetrokken worden zodra de ventilator stopt. Ik heb het veertje maar verwijderd. Het iets oprekken had weinig effect. Rest mij nog een nieuwe schuimrubberen kraag te kopen voor de deksel in de badkamer. De huidige is zo goed als vergaan.
Er is flink wat stof uit de kanalen gekomen. Gevolg was wel, dat ik de stofzuiger een flinke schoonmaakbeurt moest geven. Maar ja, de kanalen zijn schoon. Ik ben benieuwd in hoeverre mijn oude lijf zal reageren op mijn sluip- en kruipwerk.

Op naar de lente?

Het kabinet heeft net weer ingegrepen. Er moet hoe dan ook een Elfstedentocht gereden worden. Soms raak zelfs ik de draad kwijt. Ik las over onze ijstijd :
 De laatste ijstijd begon ongeveer 115.000 jaar geleden en eindigde ruim 10.000 jaar geleden. Tussen 115.000 en 130.000 jaar geleden was het klimaat warm. Die periode is vergelijkbaar met nu qua temperatuur. De één-na-laatste ijstijd was zó koud dat gletsjers uit Scandinavië ook Nederland bedekten.
Volgens veel wetenschappers (meteorologen) is de IJstijd nog niet voorbij. De verandering van het klimaat van koud naar warm is nog steeds gaande. Andere wetenschappers (o.a. archeologen, geologen en paleontologen) stellen, dat eerdere beschavingen onder water verdwenen zijn. Zij baseren dat op vondsten, waaronder bouwwerken, ver onder het zeeoppervlak.  Die bouwwerken stonden volgens hen zo'n 10 tot 20.000 jaar geleden nog op het droge. Kwam dat door bodemdaling of door stijging van de zeespiegel? Tussentijds hebben zich zeer hoge waterstanden (o.a. de Zondvloed?) voorgedaan. Ze zouden af te lezen zijn aan de hand van de aardlagen. Daarin is ook te zien dat de aarde door een flinke brand geteisterd is geweest (Laag van Usselo). Voorlopig houd ik het er maar op, dat de waarheid ergens in het midden zal liggen.
De winters worden alsmaar korter en minder koud. Met de hogere temperaturen komend weekend (zo'n 15 Celsius) lijkt het vroeg lente te worden. Ik wacht nog steeds op de palmbomen, die mij als jochie ooit beloofd werden toen de meester vertelde over ons klimaat. Eindelijk klappermelk. Met suiker!

woensdag 17 februari 2021

Out of time

Een nummer van The Stones. Het jaar was 1966. Ik bezocht het Chr. Lyceum aan de Kagerstraat in Leiden. Een jaar eerder had ik afscheid genomen van mijn klasgenoten van de Chr. Ulo. Een paar jongens uitgezonderd, want die gingen ook naar het lyceum. Een aantal meisjes ging naar de MMS in dezelfde straat. Maar die ben ik toen nooit tegengekomen.

Toppie! 2

  (n.a.v. 15 januari 2021: “Lekkage hersteld”)

Uiteraard was de hele buurt blij, en jij Willem in het bijzonder, dat het probleem zó snel was verholpen. Want, stel je voor dat het gat ongemerkt groter was geweest, zoals nog onlangs in Napels, en jij de andere ochtend je rode Ducato-camper op de bodem van de krater had zien staan �� Uh!?). Of in China!
Over de snelheid waarop de Gemeente Dronten actie ondernam heb ik zo mijn mening, dankzij enige ervaring met dat soort zaken.
Al weer een tijdje geleden struikelde mijn vrouw over een losliggende tegel, pal voor een winkel, en lag daarna languit op straat. Personeel van de winkel, en iemand uit het publiek, hielpen haar overeind en gelukkig bleef de schade beperkt tot een schaafwond. Maar, het had ook héél anders af kunnen lopen!! (liever niet aan denken). Nóg een voorbeeld van een ‘zeer vlijtige’ Gemeentelijke instantie. In het trottoir voorlangs onze woning lagen een paar ‘opstaande’ stoeptegels, als gevolg van omhoog gegroeide

boomwortels, en met de valpartij van mijn vrouw nog in gedachten besloot ik meteen actie te ondernemen. Voordat ik de Gemeente er over informeerde liep ik de hele straat langs, ruim honderd meter, noteerde daarbij nog méér probleemtegels en gaf dit middels een e-mailbericht door aan de Gemeente. Wat schertste mijn verbazing dat ik de andere morgen, terwijl ik mijn ogen nog amper open had, schraapgeluiden van spades hoorde, pal voor onze woning. En, ja hoor, twee mannen van de Gemeente waren druk in de weer met het lichten van de foute tegels, het verwijderen van de boomwortels, en het terugleggen van de tegels. Toen ik even later doffe klappen van een rubberhamer hoorde, en daarna het geluid van een bezem, wist ik dat het goed kwam. Na een paar uurtje waren de beide mannen al weer vertrokken en de stoep langs de hele straat lag er weer ’spic & span’ bij: Toppie! 2 Daarna stuurde ik een bedank-mailtje naar de Gemeente want dat vond ik wel zo netjes. Maar, waaróm waren de mannen zo gauw ter plekke? Omdat ze nét zonder werk zaten? of omdat ze ons zo aardig vonden? Ik denk dat het om héél wat anders ging, bij Willem, en bij mij. Mijn conclusie: de snelle actie van Gemeentewerken is enigszins vergelijkbaar met die van een Ambulance-dienst, maar de Gemeente wil juist maar al te graag voorkomen dat een Ambulancedienst iemand van straat opraapt, na een valpartij a.g.v. losliggende tegels, enz.; beducht als men daar is voor een forse schadeclaim op grond van “Wettelijke Aansprakelijkheid”. Er rust dus een zeer grote verantwoordelijkheid op de schouders van de Gemeentelijke Instanties en gezien het grote oppervlak aan openbare gebieden is dat geen eenvoudige zaak.

Fan-tilator.

P.S: Toppie! 3; mijn computer doet ut weer. Niets is erger(lijker) dan een storing die vanzelf verdwijnt, maar óók steeds terugkomt. Grr!

Willem : Hoera! Ben blij dat je er weer bent! Dank voor je bijdrage!

Zweden stopt vaccineren

Vanwege de sterke aard van de bijwerkingen van het vaccin AstraZeneca, is in een aantal regio's in Zweden het vaccineren per direct stopgezet. Ik lees ook in andere on line berichten over bijwerkingen. Ook met dodelijke afloop. In mijn voormalig vakgebied was de regel : de vooroploper betaalt. In dit geval helaas met z'n leven.
Ik schrijf dit overigens niet om anderen vaccineren af te raden. Ieder maakt z'n / haar eigen keus. Het is van mijn kant louter een kwestie van wijzen op andere berichten dan al die positieve en bang makende propaganda. Soms lijkt het alsof men mij en anderen bijeen wil drijven om vervolgens, desnoods onder grote psychologische dwang geïnjecteerd te worden. Ik bouw liever mijn eigen weerstand op, dan een proefkonijn en melkkoe van de farmaceutische industrie te worden. 

Oude liefde roest wel

Mijn eerste auto was een Fiat 128. Een paar jaar later kreeg de stoel naast me een vaste passagiere. Nu, zo'n 50 jaar later hebben wij weer een Fiat. Men zegt wel 'oude liefde roest niet', maar dan heb je nog geen Fiat gehad. 😅 Vanwege de roestduivel, heb ik de afgelopen winterse periode geen meter gereden. Hoofdzakelijk omdat er pekel op de wegen gestrooid is. Dat spul is regelrecht krachtvoer voor de Italiaanse roestduivel.
Als het even kan, wacht ik met rijden totdat er een paar flinke regenbuien geweest zijn. Dan is de meeste pekel weggespoeld.
Ik ben dermate tevreden over de bus, dat ik eerder de bus zou willen laten opknappen dan een andere te kopen. Dus ook de relatief zwakke dieselmotor (zeggen anderen) hoeft wat mij betreft niet vervangen te worden door een zwaardere of een met een turbo. Nee, dat hoeft niet. Dus als ik de loterij zou winnen, zou ik die oude bus toch trouw blijven en hem laten opknappen. Het chassis is prima in orde, net zoals de bodemplaat. Het is meer het plaatwerk aan de onderkant langs de zijkanten, waar de roestduivel huist.