Ander blogs en websites

woensdag 8 mei 2024

Leuk werk

Hulp verlenen is niet alleen sec iets voor een ander doen. Het leuke van dat vrijwilligerswerk is toch wel, wanneer hulpbehoevenden gemotiveerd en enthousiast worden. Recent hebben wij iemand die al langere tijd in de misère zit geholpen. Er waren veel klusjes blijven liggen, omdat bepaalde mensen hun beloftes niet nakwamen. Het was niet alleen die klusjes alsnog doen. De persoon in kwestie kreeg ook advies en hulp bij het maken van bepaalde keuzes. Hij werd daarbij gestimuleerd om zelf actie te ondernemen en zich niet te laten leiden door mensen die niet naar hem wilden luisteren. Zij hielpen hem vanuit hun gedachte : "Ik weet wat goed voor jou is." Dus dreigde hij opgescheept te worden met zaken die hij niet wilde hebben.
Ik doe de klussen terwijl Sonja meer de menselijke kant doet. Daarin moedigt ze mensen aan vooral zelf hun zaken te regelen en/of assertiever en actiever te worden. Een stukje coaching, vaak met succes. Het alsnog het geheel naar wens op orde brengen van een huis, geeft niet alleen voldoening en rust bij de bewoner. Het motiveert en stimuleert mensen zelf ermee door te gaan. Zo leidde een nieuwe schutting ertoe, dat de bewoonster (80+) de panelen zelf geschilderd heeft! Ze is er trots op. Die klus smaakte naar meer. Een weer stralende woning leidde tot nog meer opruimwerk door de bewoner zelf.
Wij horen ook over zeurpieten. Mensen die op bezoek komen en allerlei negatieve commentaren hebben. Die hun eigen smaak en ideeën als enige goede beschouwen. Daar blijft het bij, want zelf de handen uit de mouwen steken is er niet bij. Dat is geen leuk werk voor hen.