Ander blogs en websites

maandag 14 februari 2022

Niet moeilijk doen

 Af en toe kijk ik met verbazing naar mensen die in mijn ogen moeilijk doen. Het zal wel te maken hebben met het feit, dat ik me decennia lang bezig heb gehouden met efficiënt en effectief werken om doelen te bereiken. En de vele planningen die ik moest maken en beheren. In die planningen was af te lezen welke activiteiten afhankelijk van elkaar waren en welke niet. De laatste konden tegelijkertijd uitgevoerd worden.
Dus doe ik eerste de aardappels. Terwijl die koken doe ik de groente en het vlees. Dan zijn ze alle drie tegelijker tijd klaar. Dus hoef ik niet gerechten warm te houden totdat het overige klaar is.
Je kent het vast wel : mensen die hard aan een deurknop trekken, terwijl er met grote letters DUWEN op die deur staat. Of zij die met mokers een muur of een keuken slopen. Dat kost heel veel energie en levert erg veel puin op. Gewoon de boel losschroeven of eerst zagen kost minder energie en minder (opruim-)tijd.
Vanuit deze gedachte opteer ik voor een eenvoudige, doch doelmatige oplossing van het door het dak leiden van de kabels van het zonnepaneel op de bus. De aanwezige doorvoer staat loodrecht op het dak. Ik verwijder hem niet om plaats te maken voor een nieuwe. Om (weer) een lekkage te voorkomen, plaats ik op het uiteinde van de doorvoer een gebogen pijpje waardoor de kabels getrokken gaan worden. Door de gebogen vorm kan er geen hemelwater of water van de wasstraat naar binnen komen. Ik zag dat soort doorvoeren op het www, waar ze voor platte daken gebuikt worden.  In mijn geval hoef ik alleen een stukje flexibele buis of slang over de doorvoer te schuiven.