Ander blogs en websites

zaterdag 2 januari 2016

Een erwtensoep-wind

ook visserslatijn
Vanmorgen, toen Fenna mij uitliet, werd ik door een behoorlijk frisse wind overvallen. Er schoot direct één woord door mijn hoofd : erwtensoep! Na het ontbijt ben ik op de fiets gestapt om bij de supermarkt boodschappen te doen. Ik hoopte ook een viskraam aan te treffen, want mijn lichaam schreeuwde om panharing. Gelukkig stond er een viskraam van Urk. Een vriendelijke visvrouw begroette mij met een 'goede morgen'en een 'Gelukkig Nieuwjaar'. Na mijn wedergroet vroeg ik of ze voor mij twee panharingen had. Haar 'Gelukkig Nieuwjaar'werd volledig teniet gedaan door een simpele : "Nee, vandaag niet." Een viskraam zonder panharing! Een valsere start kan 2016 volgens mij niet krijgen.
Ik moet toegeven dat ik wel vaker viskramen tegenkom, die geen panharing hebben. Er zijn er zelfs bij waarvan de bediening bij dat woord met de ogen knipperen en/of de oren klapperen. Echt waar! Ze wisten niet eens wat een panharing of gebakken bokking is. Een kwam met een potje aankakken waarin iets ondefinieerbaar bruin (de term drol gaat me net te ver) vergezeld van wat ringen ui in vocht zweefde. Zo'n gebakken panharing op azijn is voor mij pas echt visserslatijn.
erwtenprut
In de supermarkt deed ik de inkopen voor de erwtensoep. Ik koos gemakshalve voor een compleet erwtensoep-pakket, wat vlees en een worst. Normaal gesproken ben ik niet zo gecharmeerd van die pakketjes. Doe mij maar een hele knolselderij en een stronk prei. In het pakket zit een kwart knolselderij en de bovenkant van een prei. Het deel van de prei dat ik normaal gesproken weggooi, maar wat men ook heel graag door de nasi en bami gooit. Ik vis dat spul er altijd eerst uit.
Het komt sporadisch voor dat ik erwtensoep uit blik eet. De meeste keren uit beleefdheid, omdat het mij aangeboden wordt. Vaak in zo'n smaak verpestend kunststof bakkie met bijbehorend lepeltje. Als ik daarvan eet, twijfel ik ook ernstig aan de stukjes worst die daar overdadig inzitten. Ze drijven vaak vanwege het hoge zoutgehalte van de prut. Nee, liever de zelfgemaakte erwtensoep. Mmmm!