Ander blogs en websites

vrijdag 4 augustus 2023

De leugen en de waarheid

Gelukkig is de waarheid nog steeds trouw aan de uitspraak : al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Het lijkt me nogal vermoeiend om telkens weer achter die leugen aan te moeten.
Soms duurt het jaren, decennia of zelfs eeuwen, voordat de leugen achterhaald is.
Ik ben niet zozeer voor het herschrijven van de geschiedenis. Wel voor het compleet maken ervan, want de geschiedenis zoals wij die geleerd hebben is behoorlijk eenzijdig. De terminologie is vaak onjuist. Een ontdekking was gewoon een invasie, meestal gevolgd door een bezetting al dan niet inclusief een genocide. Zo worden diefstal, moord, misbruik enz. afgedaan met 'handel'. De Zilvervloot was nooit onderdeel van een prijsvraag ('hij heeft gewonnen de Zilvervloot').
Zelfs nu nog, in de quasi beschaafde tijd, heeft men niet het fatsoen om ordinair geroofd goed terug te geven. Het ligt te pronken in menig westers museum of aan de muur van de bovenlaag van de maatschappij, waaronder koningshuizen. Zelfs goederen die in de jaren 40 van  al dan niet verraden en gedeporteerde Joden zijn gestolen, zijn niet allemaal teruggegeven. 
Dus van mij mogen onze helden van toen best in ere gehouden worden, maar dan wel met een meer objectieve en vooral complete beschrijving van hun daden. Excuses maken voor wat zij uitgespookt hebben  is klinkklare onzin.