Ander blogs en websites

donderdag 4 mei 2023

Zijkant herzien -1-

Zoals verwacht ben ik begonnen met het herzien van de zijkant van de overkapping. Vanmorgen heb ik als eerste de beide ramen aangepakt. Uit het ene heb ik de dubbelglasplaat verwijderd. Uit de ander de enkelglasplaat, die als dubbel diende. Ik kreeg beide glasplaten er heel uit. Dus hield ik een kozijn zonder glas over. Dat was handig, want het scheelt veel gewicht. Ik moest namelijk  passen en meten met een raam. Omdat beide ramen dezelfde maten hebben (tot op de millimeter nauwkeurig) kon ik het kale raam als model gebruiken. Daarna heb ik de oude ramen verwijderd inclusief wat houtwerk. Uiteindelijk hield ik een kaal geraamte over (foto 1).
Omdat ik de aanwezige scharnieren niet wilde verplaatsen, kwamen ze net als bij de oude ramen aan de bovenkant te zitten. Ik ben vanaf de linker kant gaan werken, omdat ik een strook van ongeveer 10 cm zou overhouden. Die wilde ik aan de kant van de buitenmuur hebben.
Er moesten horizontaal zowel aan de boven- als aan de onderkant van het geraamte extra balken gemonteerd worden. Hoewel ik vooraf gekeken had of ze recht waren, bleken tijdens de montage mijn ogen niet meer zo best. 😅 De balken kenden namelijk toch een kleine kromming aan de uiteinden. Ik heb die wat geforceerd gecorrigeerd. Dat is zoiets als creatief boekhouden.
Een bevestiging van de toestand van mijn ogen kwam later. Ik had de plaats van de scharnieren tot op de millimeter nauwkeurig gecontroleerd. Want ik wilde immers dat ene glasloze raam gebruiken als model. Ik had de gaten voor de schroeven voorgeboord. Toen wij het 2e raam (met glas) gingen monteren, paste het ene scharnier exact, maar het ander zat er een paar millimeter naast! Het is wel weer goed gekomen hoor. De beide ramen hangen erin. Een met en een zonder glas.
Morgen gaat de andere glasplaat erin en hoop ik het geheel af te kunnen werken. Ik was blij rond 19.30 uur alles weer opgeruimd en schoon te hebben. Doelstelling gehaald.