Ander blogs en websites

donderdag 4 mei 2023

Willem, help!

Toen ik zo bezig was met de overkapping, werd mij gevraagd of ik naar een bbq toestel wilde komen kijken. 'Er komen overal vlammen vandaan!', was de klacht. Ze had het al aan iemand gevraagd, maar die zei geen verstand te hebben van gaslekken. Ik zei toe dat ik zo langs zou komen.
Toen het mij uitkwam ben ik op bezoek gegaan. De bbq had twee branders in de vorm van buizen met gaatjes en een kookplaatje. Ik liet mevrouw de bbq aansteken en zag inderdaad vlammen achter de bedieningsknop van de linker brander. Toen ik door mijn knieën ging en ik van onderen de situatie bekeek, meende ik het euvel te ontdekken. Een draad van de piëzo ontsteking lag precies op een opening aan de bovenkant van de brander / buis. Die opening is bedoeld om zuurstof aan te zuigen. Ik heb de bbq weer uitgezet en heb de draad, die al aardig zwart geworden was, wat omgebogen en zodoende het ventilatiegaatje vrij gemaakt.
Toen mevrouw de bbq weer aanstak, zagen we samen mooi blauwe vlammetjes op de plaatsen waar ze horen te zijn. De gele vlammen kwamen uit de deels afgedekte ventilatieopening en werden dus veroorzaakt door het kabeltje. Mevrouw blij, ze kan gaan bbq 'en.
Op de foto staat een zelfbouw bbq tafel, die wij in Lelystad Haven lang gebruikt hebben. Ik heb er een ronde rvs wasbak voor gebruikt en vlonderdelen om het blad te maken. Het rooster is in hoogte verstelbaar. Gewoon met houtskool stoken doet het vlees veel lekkerder smaken. Onder de tafel was een legplank voor bbq spullen.