Ander blogs en websites

zondag 8 mei 2022

De wonderbaarlijke spijziging

Ken je het verhaal van Jezus die een grote menigte te eten gaf? Van vijf broden en twee vissen kregen duizenden mensen te eten. Wat een wonder!
Dat zou Hem nu niet meer lukken. Jezus zou eerst allerlei vragen moeten beantwoorden, o.a. ook van boze vega's, die met droog brood geconfronteerd worden : is er geen vega-vis? Een andere vraag zou zijn waar het hout voor de broodoven vandaan gekomen is, om eventuele ontbossing te traceren. En hoe erg de lucht vervuild is tijdens het bakken van het brood. Of Jezus wel over een vent- of horecavergunning beschikt, is ook een vraag. En dan zijn er nog mensen die geen glüten naar binnen willen krijgen. Of het wit of bruin brood is. Of : "Heeft U voor mij een sushi? En anders heb ik liever broodje haring (met ui!)". "Heeft U soms een broodje  bakkeljauw voor mij?" (er waren ook Surinaamse toehoorders).  Er zijn er ook die willen weten of de vis soms onder de beschermde soort valt en
hoeveel kwik of andere schadelijke stoffen die vijf beestjes bevatten. Of de vangst van de vijf op duurzame wijze heeft plaatsgevonden. En of de vis binnen het toegestane quotum valt. Is het afval wat ook in de netten terechtgekomen is aan wal gebracht? En hoe staat het met de bijvangst? Vragen of die vis goed schoongemaakt is en hoe het met de hygiëne in de keuken was gesteld. Of de schoonmaker van de vis conform de wet betaald is en hoe zijn werkomstandigheden waren. Wat er met het afval, de graten enzo moet gebeuren. En wat als er een graatje in de keel blijft steken? O nee, Jezus redt. En dan zijn er nog velen die zullen zeggen : "Ik eet geen dooie vissies. Vind ik zo zielig. Heeft U geen pizza of zo?"
Het is maar goed dat Jezus in een andere tijdsperiode op aarde was. Toen bestond woke gelukkig ook nog niet. Anders was de eerste vraag vast en zeker geweest : "U draagt lang haar, een baard en snor en een jurk. Hoe mag ik U aanspreken?" gevolgd door "Bent U gevaccineerd?" Jezus, wat een tijd!