Ander blogs en websites

zondag 6 maart 2022

Politici en gewone mensen

Afgelopen dagen heb ik geregeld gefietst. De milieufreaks moeten niet te vroeg juichen, want ik legde de afstanden niet CO2 neutraal af. Zo lang kan ik mijn adem niet inhouden.
Toen ik naar Roemenië vertrok begin jaren 70, was dat niet omdat ik  Ceausescu zo'n leuke vent vond. Ik ging daar naar toe voor de gewone Roemenen en een in het bijzonder. Veel kortzichtige mensen zouden mijn bezoek toen vertaald hebben in : vriendje van C. of van communisten. Als ik het over een land heb, dan maak ik onderscheid tussen politici en de gewone mensen. Ik heb dus geen hekel aan de doorsnee Amerikaan, maar wel aan de buitenlandse politiek van zijn regering. Ik ken ook aardige Russische, Hongaarse, Oost-Duitse en Poolse mensen. Ik ken ook mensen uit het voormalig Joegoslavië. Stuk voor stuk aardige mensen. Tsjechen ken ik niet. Dus dat is nog afwachten. 😀
De zich graag democratisch noemende regeringen zijn steeds verder van de gewone mensen gaan afdrijven. Ze hebben een eigen agenda, die niet overeenkomt met die van de burger. Het zijn de politici die voor veel ellende zorgen in de wereld. Ze kennen geen ethiek, geen verantwoordelijkheid, geen empathie en zelfs geen democratie. Het feit dat wapens, boven Zorg gaan geeft dat aan. Net zoals dat de bodemloze putten waar miljarden in verdwijnen een hogere prioriteit hebben dan de behoeftigen en slachtoffers van de overheid in eigen en vreemde landen. Het monddood maken van de oppositie en/of hen die kritisch zijn, het manipuleren en liegen verandert de democratie in een dictatuur. Het is een werkwijze die wij normaal gesproken verfoeien.
Daar waar velen zich druk maken over een correcte afspiegeling van de maatschappij, laat juist de overheid het dat punt totaal afweten. Alleen in de periode van verkiezingen is er even sprake van een raakvlak met de gewone mens. Dat raakvlak wordt partijprogramma genoemd. Maar dat verdwijnt direct na het bekend worden van de uitslagen. Dan worden de eigen agenda's weer getrokken. Ten koste van de burgers, die op hen gestemd hebben. Het is hoog tijd voor een andere overheid.