Ander blogs en websites

donderdag 10 maart 2022

Open deuren

 Er zijn mensen hier in de regio, die hun huis ter beschikking willen stellen aan Oekraïense vluchtelingen. Op zich een mooi gebaar. Het uitgangspunt is : "weest gastvrij!" Ik zou er toch iets aan toe willen voegen : "Handhaaf je eigen huisregels!"
Dat zeg ik vanwege het beleid van onze overheden en het COA. Die staan in mijn ogen veel te veel toe. Als voorbeelden daarvan hoef ik alleen al te verwijzen naar de toestanden in Ter Apel en Budel en de winkeliers in Kampen (over de mensen uit het AZC van Dronten). In de eerste twee genoemde plaatsen is de opvang totaal uit de hand gelopen, doordat men iedereen toelaat en bijna alles toestaat. Ook mensen (vaak criminelen) uit veilige landen zijn welkom. Mensen uit veilige landen horen nu eenmaal niet in een asiel, maar in Nederland kan dat. We zijn een soort onderduikadres voor criminelen.
Mijn ervaringen met vluchtelingen is inderdaad, dat ze nogal veeleisend zijn en zich soms niet conformeren aan onze geschreven en ongeschreven regels. Bewust of onbewust. Zelf vind ik het geen probleem hen daarin wat weg wijs te maken. Helaas zijn er ook vluchtelingen die schijt hebben aan tips en/of advies. Soms voel ik me plots een vreemde in eigen land, vanwege hun brutale houding. Het komt waarschijnlijk vanwege de vooroordelen die vluchtelingen / gelukszoekers over ons landje hebben. Hier kan volgens hen 'alles en krijg je zomaar geld en een ingericht huis'. Ik heb geregeld geprobeerd dat beeld weg te nemen. Een paar keer werd zo'n veel eisende vluchteling boos. Alsof ik stond te liegen.
Hoe dan ook, wees voorzichtig met de opvang. De screening vooraf laat namelijk te wensen over en een (nep) documentje is zo gemaakt.